SRAMOTA

Nadrealan skandal na drugom kraju svijeta: ‘Pa ovo bi i Putin osobno bez problema odobrio...‘

Urednici Radija Novi Zeland prepravili su 14 priča Reutersa i jednu BBC-ija

Vladimir Putin

 Sergey Bobylev/Sputnik/Profimedia/Sergey Bobylev/sputnik/profimedia

Nacionalna radio postaja na Novom Zelandu pokrenula je istragu nakon otkrića da je niz vijesti o ratu u Ukrajini prikazan na njihovoj internetskoj stranici ‘lažno‘.

Radio Novi Zeland (RNZ), koji financira vlada, ali se ne miješa u uređivačku politiku, do nedjelje je prepravila 16 vijesti na svojoj internetskoj stranici objavljenih od travnja 2022. godine, zbog ‘neprimjerenog uređivanja‘.

Naime, naknadnim uređivanjem izmijenjen je izvorni sadržaj s ciljem da se na proruski način interpretiraju neki događaji u Ukrajini. Urednici Radija Novi Zeland prepravili su 14 priča Reutersa i jednu s BBC-a na način koji bi i Putin bez problema osobno odobrio, navode, između ostalih, i tamošnji mediji.

RNZ u priopćenju navodi kako nastavljaju detaljnu reviziju i analizu svih vijesti za koje postoji vjerojatnost da su neprikladno uređene.

Cijela prijevara je razotkrivena kada se Reuters obratio uredništvu RNZ-a i zatražio istragu.

- Kao što je navedeno u našem pravilniku o uvjetima i odredbama, sadržaj naših vijesti se ne smije mijenjati bez prethodnog pisanog pristanka. Reuters je u potpunosti predan nepristranom i točnom izvještavanju o ratu u Ukrajini, navode u priopćenju.

BBC nije želio komentirati rekavši da je to pitanje za Radio Novi Zeland i da se svi upiti trebaju uputiti njima.

O svemu je obaviješten i novozelandski ministar za radiodifuziju i medije.

Javni servis je u petak obznanio da su svjesni problema te da su odmah započeli istragu. Dodali su da je jednog zaposlenika odmah poslali na prisilno bolovanje dok traje istraga i da mu je sada onemogućen pristup računalnim sustavima RNZ-a.

Izvršni direktor RNZ-a Paul Thompson najavio je vanjsku reviziju uređivanja radija, a rezultati će biti javno objavljeni.

Priča je dospjela u javnost nakon što je izmijenjena Reutersova vijest od 8. lipnja o upotrebi riječi ‘rat‘ u Rusiji.

U vijesti objavljenoj na stranici RNZ-a stoji kako je 2014. godine ‘proruski izabrana vlada srušena tijekom obojene revolucije Majdan u Ukrajini, prepune nasilja‘. U članku se zatim netočno navodi da je ‘Rusija anketirala Krim, jer je nova prozapadna vlada vršila represiju nad Rusima u istočnoj i južnoj Ukrajini‘.

Proruski predsjednik Viktor Janukovič svrgnut je s vlasti 2014. godine u revoluciji Majdana nakon višemjesečnih prosvjeda koji su započeli zbog odustajanja od obećanja da će učvrstiti veze s Europskom unijom. Ubijeni su tada deseci prosvjednika.

Ukrajina, ali i većina zapadnih vlada nije priznala referendum o Krimu. Optužili su Rusiju da koristi lažne navode o represiji prema Rusima kako bi opravdali promoskovske separatističke skupine koje su proglasile neovisnost u istočnoj Ukrajini.

Na stranici RNZ-a sada stoji ispravljena verzija Reutersove priče, u kojoj je stajalo da je ‘sukob u istočnoj Ukrajini započeo 2014. godine nakon što je proruski zapovjednik svrgnut u revoluciji Majdan, a Rusija anektirala Krim‘.

Podsjetimo, rezolucija Opće skupštine UN-a proglasila je referendum na Krimu nevažećim, dok je Ured za ljudska prava UN-a ustvrdio 2014. da su Rusi u Ukrajini lažno tvrdili da su napadnuti kako bi opravdali rusku intervenciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:52