POMOĆ ‘PRIJATELJU‘?

Nadrealni prizori: Kim ‘rešetao‘ mete u obilasku tvornica, dosta je znakovit trenutak u kojem se uhvatio puške

Tijekom jednog od posjeta Kim je naglasio odgovornost i zadaće tvornice u usavršavanju ratne spremnosti Sjevera
 Str/Afp

Kim Jong-un obišao je sjevernokorejske tvornice oružja i obećao da će ubrzati proces unapređenja naoružanja i ratne spremnosti vojske, izvještavaju državni mediji. Posjetio je tvornice koje proizvode topničke sustave i lansirna vozila za balističke projektile s nuklearnim oružjem, a sve se odvijalo istovremeno s vojnim vježbama SAD-a i Južne Koreje koje su pokrenute jer im Sjeverna Koreja predstavlja sve veću prijetnju, piše Telegraph.

image
Str/Afp

Napetosti na Korejskom poluotoku na najvišoj su razini u posljednjih nekoliko godina. Neki stručnjaci smatraju da bi Kimov obilazak tvornica oružja mogao biti povezan s vojnom suradnjom s Moskvom koju bi Sjeverna Koreja opskrbila topništvom i drugim streljivima, dok Putin traži pomoć za uspješan nastavak ratovanja u Ukrajini.

Tijekom jednog od posjeta Kim je naglasio odgovornost i zadaće tvornice u usavršavanju ratne spremnosti Sjevera, prenijela je službena korejska novinska agencija. U drugoj je tvornici pohvalio radnike što primjenjuju znanstvene i tehnološke mjere za poboljšanje kvalitete granata, smanjenje vremena obrade za pogonske cijevi i povećanje brzine proizvodnje.

image
Str/Afp

Zaključio je da je povećanje broja vozila glavni prioritet za vojsku i nastavio hvaliti radnike koji su postavili čvrste temelje za proizvodnju. U tvornici koja proizvodi krstareće projektile i dronove, sjevernokorejski čelnik pozvao je na brzo širenje proizvodnje. Obišao je i tvornicu malokalibarskog oružja gdje je istaknuo potrebu za modernizacijom oružja koje nose vojnici.

Državni mediji objavili su fotografije na kojima Kim puca iz nekoliko različitih puški. Suočen sa sve dubljim sukobima s Washingtonom i Seulom, sjevernokorejski vođa pokušava ojačati svoje veze s Moskvom i Pekingom kako bi se ubacio u ujedinjeni front protiv SAD-a.

image
Str/Afp

Njegov obilazak tvornica oružja dogodio se nakon goleme vojne parade u glavnom gradu Sjeverne Koreje Pjongjangu koja se odvijala prošlog mjeseca. Ondje se Kimu pridružio ruski ministar obrane Sergej Šojgu i dužnosnik kineske vladajuće stranke. Prisutnost Šojgua na paradi pokazala je potporu Sjeverne Koreje ruskoj invaziji na Ukrajinu i dodatno pojačala sumnje da bi zemlja mogla Rusiji isporučiti oružje.

Dr. Cheong Seong-Chang, analitičar na južnokorejskom institutu Sejong, tvrdi da su Kimovi posjeti tvornicama vjerojatno imali dvostruki cilj - poticanje modernizacije domaćeg oružja i ispitivanje zaliha koje bi se eventualno mogle izvesti u Rusiju.

image
Str/Afp

- Komentari čelnika u topničkoj tvornici o poboljšanju kvalitete granata i potrebi za razvojem novih vrsta streljiva, koje je opisao kao ključne za obrambene gospodarske projekte, jasno govore o namjeri izvoza u Rusiju, rekao je Cheong.

Sjeverna Koreja slaže se sa stavom Rusije oko rata u Ukrajini inzistirajući na tome da je "hegemonistička politika" Zapada pod vodstvom SAD-a prisilila Moskvu da poduzme vojnu akciju kako bi zaštitila svoje sigurnosne interese. Pjongjang je odbacio optužbe SAD-a da je Ukrajini slao oružje za pomoć u borbama.

Cheong smatra da Kimovi komentari o izradi kamiona za lansiranje projektila ukazuju na to Sjever vidi određeni napredak u povećanju proizvodnje tih vozila, što bi moglo poboljšati operativni domet njihovog balističkog oružja dizajniranog za gađanje susjednih suparnika i američkog kopna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 14:00