NOVI SKANDAL NAFTNE INDUSTRIJE

NAFTNI GIGANTI CIJELO DESETLJEĆE ZAJEDNIČKI NAMJEŠTALI CIJENE DERIVATA? Shell, BP i Statoil pod istragom Europske komisije

Prema tvrdnjama Statoila, istraga je vezana uz Plattsov proces procjenjivanja cijene, koji se koristi još od 2002. godine
 Wikimedia Commons

BRUXELLES - Svjetski naftni giganti BP, Shell i Statoil nalaze se pod istragom Europske komisije zbog sumnji da su zajednički dogovarali cijene nafte.

U priopćenju, EK je objasnila kako je zabrinuta da je nekoliko tvrtki manipuliralo indeksom cijena nafte, što bi predstavljalo kršenje pravila o zaštiti tržišnog natjecanja, i potencijalno imalo veliki utjecaj na cijene nafte i benzina.

BP, Shell, Statoil i agencija za izvještavanje o cijenama Platts su potvrdili kako surađuju s istražiteljima Europske unije.

Prema tvrdnjama Statoila, istraga je vezana uz Plattsov proces procjenjivanja cijene, koji se koristi još od 2002. godine.

U službenom priopćenju EK, komisija je izjavila kako sumnja da su naftne tvrtke dogovorno slale iskrivljene cijene agenciji za izvještavanje o cijenama, kako bi manipulirali objavljenim cijenama naftnih proizvoda, te da su spriječavali druge tvrtke da sudjeluju u procesu procjene cijena.

- Čak i minorno iskrivljavanje procijenjenih cijena mogao je imati velik utjecaj na cijene sirove nafte, naftnih derivata i biogoriva, na štetu potrošača.

Shell i BP su potvrdili da ‘trenutno pomažu EK-u u istrazi vezanoj uz trgovinske aktivnosti’, te izjavili kako surađuju u potpunosti, no odbili su dati bilo kakvo dalje pojašnjenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 06:01