DRAMATIČNE BROJKE

NAJEZDA STRŠLJENA U HRVATSKOM SUSJEDSTVU U samo jednoj općini u dva mjeseca izbodeno čak 240 ljudi, jednu gospođu napao cijeli roj, imala je 100 uboda

Stršljen
 Profimedia, Panthermedia

Tijekom posljednja dva mjeseca u srpskoj općini Kuršumlija čak 240 osoba zatražilo je liječničku pomoć zbog uboda stršljena, pišu Večernje novosti.

Prema riječima tamošnje ravnateljice Hitne službe Doma zdravlja Nene Vučković, od svih tih pacijenata, samo je jedna starija gospođa (80) na liječenje dovezena u kritičnom stanju jer ju je ubolo više od 100 stršljena.

- Osamdesetogodišnju gospođu ubolo je više od stotinu stršljena i to uglavnom u glavu i ramena. Imala je sreće što smo brzo reagirali. Naime, zvala je hitnu pomoć iz najudaljenijeg sela na planini Radan, rekla je Vučković za novinsku agenciju Beta te dodala da je gospođa prebačena u Prokuplje na daljnje liječenje.

Vučković je rekla da se broj pacijenata koji su pretrpjeli ubod stršljena znatno povećao u odnosu na prošlu godinu, ali i da su posljedice uboda na koje se žale drukčiji.

- Primijetili smo da su alergijske reakcije, kao i toksične, daleko izraženije u odnosu na ranije periode, kada u ovo doba godine budu tek sporadični slučajevi uboda stršljena. Nadalje, broj pacijenata koje smo primili je alarmantan, dodala je.

Broj pacijenata se, naime, svaki dan povećava.

- U srijedu smo tijekom dnevne smjene zbog uboda stršljena primili desetak pacijenata. Prema našim podacima, tijekom posljednjih deset dana primili smo sedamdeset pacijenata, što je drastičan podatak, rekla je Vučković i pojasnila da su pacijenti većinom sa sela, a pojasnila je da su najviše na udaru berači voća.

Vlasnica plantaže kupina iz sela Sagonjevo Milijana Simijonović rekla je za Betu da velika vlaga i nagla suša pogoduju razmnožavanju stršljena te da je to razlog velike najezde.

- Voće ih mami, kupine, kruške, grožđe i ostalo, pa su berači voća u strepnji i strahu. Stalno moraju paziti da ih stršljen ne ubode, a one manje pažljive gotovo sigurno ubodu. A ima ih puno, kaže.

Stanovnici sela Žuč su rekli da su u svom mjestu uočili puno gnijezda stršljena, a Gvozden Danilović je rekao da ga je jednom prilikom napao čitav roj.

- Nastanili su se u pomoćnom objektu, na ulaznim vratima. Cijeli jedan roj me počeo ganjati. Spas sam pronašao u (rijeci Toplici). Morao sam se baciti u hladnu vodu. Imao sam sreće što me nijedan nije ubo, rekao je Danilović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 18:21