OPTIMIZAM IZ PARIZA

NAJGORE JE IZA NAS? Francuski predsjednik François Hollande: 'Kriza u eurozoni je gotova'

Francuski predsjednik François Hollande proglasio je kraj dužničke krize u eurozoni, koja je potresala tu regiju posljednje četiri godine, piše BBC.

- Ono što morate razumjeti ovdje u Japanu jest to da je kriza u eurozoni gotova, rekao je japanskim poslovnim liderima tijekom gostovanja na Dalekom istoku.

Hollande je svjestan da veliki dio Europe pati od visoke nezaposlenosti i recesije. Nezaposlenost je na rekordnoj razini s 19,38 milijuna ljudi bez posla. U Hollandeovoj je Francuskoj stopa nezaposlenosti ovoga mjeseca dosegla rekordnu razinu u posljednjih 15 godina.

U govoru tokom posljednjeg dana posjete Japanu, Hollande je izjavio da je potencijalno destruktivna dužnička kriza poslužila da "osnaži" Europu i da dodatno poveže 17 država članica eurozone.

- Vjerujem da kriza neće oslabjeti, nego osnažiti Europu. Sada imamo sva sredstva stabilnosti i solidarnosti. Zabilježen je napredak u ekonomskom upravljanju eurozonom, osnovali smo bankarsku uniju, imamo proračunska pravila koja nam omogućuju bolju koordinaciju i približavanje, rekao je francuski predsjednik.

On je također istaknuo svoj prijedlog da se stvori zajednička ekonomska vlada eurozone koja bi odredila ekonomsku politiku, prenosi BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 22:35