VELIKA OBLJETNICA

NAJPOZNATIJI POLITIČKI ZATVORENIK NA SVIJETU Nelson Mandela u domovini nosio nadimak 'Neuhvatljivi'

U domovini je dobio nadimak 'Neuhvatljiv' jer se povremeno pojavljivao na raznim mjestima diljem zemlje dok je policija za njim tragala, na radost mjesnog tiska
 AP Photo/Elmond Jiyane, GCIS

JOHANNESBURG - Južnoafrička Republika obilježava u nedjelju 50. godišnjicu uhićenja u blizini Durbana svojeg heroja Nelsona Mandele , koji je postao najpoznatiji politički zatvorenik na svijetu provevši u zatvoru 27 godina.

Mandeli će u subotu na mjestu uhićenja, u nazočnosti predsjednika države Jacoba Zume, biti otkriven spomenik.

Nelson Mandela, koji sada ima 94 godine, uhićen je 5. kolovoza 1962. u blizini Howicka, 100 kilometara od Durbana, kada se u tajnosti vraćao u Johannesburg. Na slobodu je pušten tek 11. veljače 1990.

Upravo se bio vratio s dugog putovanja Afrikom i posjeta Londonu, tijekom kojeg si je izgradio ime na međunarodnoj sceni.

U domovini je dobio nadimak 'Neuhvatljiv' jer se povremeno pojavljivao na raznim mjestima diljem zemlje dok je policija za njim tragala, na radost mjesnog tiska.

Nekoliko mjeseci prije osnovao je Umkhonto weSizwe (MK), oružani ogranak Afričkog nacionalnog kongresa (ANC - zabranjen 1960.), čiji je cilj bila destabilizacija zemlje gerilskim djelovanjem.

U Durban je došao kako bi mjesnim militantima MK-a i Albertu Luthuliju, predsjedniku Afričkog nacionalnog kongresa, prenio dojmove s putovanja u inozemstvu.

Prerušen u vozača, vraćao se u Johannesburg pod lažnim imenom David Motsamayi, u vozilu bijelog kazališnog redatelja Cecila Williamsa. Uhićen je 100 kilometara nakon Durbana.

- Pokušati pobjeći bilo bi riskantno, rekao je tijekom posjeta tom mjestu 1993. Odlučio sam da je igra završena.

- Uhićenje je bilo jako pristojno. Policajac je izvršio svoju dužnost u skladu sa zakonom, dodao je.

Nikada se nije doznalo tko ga je izdao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 11:33