REZULTATI ISTRAGE

‘Najveće naftne kompanije mogle bi na sud zbog sudjelovanja u ratnim zločinima u Gazi‘

Analize su pokazale da IDF ovisi o mlaznim gorivima iz Azerbajdžana, Kazahstana, Rusije, Brazila, Gabona, ali i SAD-a

Ilustracija, tanker za prijevoz nafte

 Sven Hansche/Alamy/Alamy/P/Sven Hansche/alamy/alamy/p

Izraelski rat protiv Gaze pogone američka mlazna goriva. Neprofitna vladina udruga Oil Change International britanskom je Guardianu ustupila izvještaj iz kojeg je vidljivo da je Izrael od 23. listopada primio tri američka tankera s kerozinskim tipom goriva kojim se pokreću avioni, tenkovi i drugo oružje kojim se IDF koristi u ratu protiv Hamasa. Gorivo je stiglo u sklopu standardne vojne pomoći najvećem američkom savezniku na Bliskom istoku.

Međutim, rezultati istrage spomenute organizacije pokazali su da, od početka sukoba u pojasu Gaze, Izrael ovisi o fosilnim gorivima iz Azerbajdžana, Kazahstana, Rusije, Brazila, Gabona i SAD-a. Analiza Data Deska, konzultantske tvrtke sa sjedištem u Britaniji koja se bavi istragama industrije fosilnih goriva, upućuje na to da dostavu mlaznog goriva omogućuju najveće energetske tvrtke na svijetu - BP, Chevron, ExxonMobile, Shell i TotalEnergies.

Od tri velika američka tankera koja su pristigla u Izrael, samo se jedan uputio prije napada Hamasa na Gazu 7. listopada.

"Jedan je krenuo 6. prosinca, nakon što je u sukobu poginulo 16.000 Palestinaca, a drugi 9. veljače, dva tjedna nakon presude Međunarodnog suda (ICJ) i upozorenja Izraelu o potencijalnom genocidu u Gazi", istaknuo je Guardian.

Izrael je nastavio s udarima na Gazu, nazivajući presudu nečuvenom. Guardian upozorava da presuda UN-ova sudskog tijela znači potencijalne pravne posljedice za države i korporacije koje se moraju osigurati od sudioništva u genocidnim djelima.

Stručnjaci u području ljudskih prava navode da se države i korporacije koje izraelskim oružanim snagama dostavljaju naftu mogu smatrati sudionicima u ratnim zločinima i genocidu. "Države i kompanije koje su nastavile s dostavom nafte izraelskoj vojsci nakon odluke međunarodnog suda pridonose strašnim kršenjima ljuduskih prava i mogu biti sudionici u genocidu", rekao je za Guardian David Boyd, posebni izvjestitelj UN-a za ljudska prava i okoliš. "Naftne kompanije moraju se pobrinuti da ne sudjeluju u izraelskom aparthejdu ili u ratnim zločinima i potencijalnom genocidu u Gazi", naglasio je Peter Frankental, direktor u Amnesty Internationalu, dodajući da je na kompanijama da poduzmu mjere kako bi osigurale da ne sudjeluju u kršenju međunarodnog zakona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 05:58