ODGOVOR NA KRITIKE

NAJVEĆI SU KRITIČARI BRUXELLESA, ALI O ODLASKU IZ UNIJE NE POMIŠLJAJU! Duda: 'Oni koji bi težili izlasku iz EU odmah bi propali na političkoj sceni'

 / REUTERS

Poljska ostaje u potpunosti predana Europskoj uniji unatoč nizu sporova s Bruxellesom i poljski birači odbit će bilo koju stranku koja zagovara da nakon Brexita i Varšava krene tim putem, rekao je za Reuters poljski predsjednik Andrzej Duda.

Europska unija, kojoj se Poljska pridružila 2004., oštro je kritizirala poljsku vladajuću desničarsku stranku Pravo i pravda (PiS) zbog njezinih reformi ustavnog suda, državnih medija i drugih mjera priopćivši da one potkopavaju vladavinu zakona.

Ovaj mjesec Poljska je dodatno izolirana u EU-u nakon što je pokušala blokirati reizbor Donalda Tuska, bivšeg poljskog premijera i dugogodišnjeg političkog neprijatelja čelnika PiS-a Jaroslawa Kaczynskog, na dužnost predsjednika Europskog vijeća.

Poljska premijerka Beata Szydlo također je rekla da bi Varšava mogla ne potpisati konačnu deklaraciju s europskog summita u Rimu koji se održava u subotu i nedjelju, ako dokument ne bude sadržavao točke koje ona smatra prioritetnima. Međutim, ublažila je to stajalište u petak prije odlaska u Rim.

Predsjednik Duda, saveznik Kaczynskog i Szydlo, rekao je da Poljska samo želi biti tretirana kao potpuno ravnopravan partner u EU-u te da nema govora o napuštanju Unije.

"Danas bilo koja stranka koja dođe i otvoreno kaže 'Mi smo skupina ... koja teži izlasku iz EU-a, mi ne želimo Poljsku u EU-u' ne bi imala nikakvih izgleda na poljskoj političkoj sceni", rekao je Duda u intervjuu objavljenom u petak.

"Mi želimo Uniju slobodnih i jednakih država članica", kazao je poljski predsjednik.

Ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da do 80 posto Poljaka podržava članstvo u Europskoj uniji iako se mnogi protive dubljoj integraciji u EU, imigraciji i ulasku u euro zonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:26