NOVI POSAO

NAKON 10 GODINA NA ČELU EUROPE BJEŽI U JEDNU OD NAJVEĆIH BANAKA 'Ovo je velika pogreška!'

 REUTERS

Francuski političari pozvali su bivšeg šefa Europske komisije, Portugalca Josea Manuela Barrosa, da ne prihvati posao u američkoj banci Goldman Sachs, piše BBC.

Riječ je o banci koja uživa gotovo kultni status na financijskim tržištima i zloglasnu reputaciju među mnogim aktivistima i novinarima koji tvrde da se ova banka kroz svoju povijest uvijek okoristila tuđom nesrećom, ako je već nije izazvala (više o tome pročitajte u legendarnom i često citiranom tekstu Matta Taibbija koji ih je nazvao "vampirskom lignjom").

Barrosa, koji je bio predsjednik Europske komisije od 2004. do 2014. godine, je Goldman Sachs zaposlio kao savjetnika i direktora međunarodnih poslova, koji bi banku trebao savjetovati o posljedicama Brexita. Inače, kao bivši šef EK Barroso može prihvatiti novi posao 18 mjeseci od napuštanja posla, a budući da je od toga prošlo 20 mjeseci, vremenskih zapreka za njegov angažman nema.

No, francuski ministar za Europu Harlem Desir smatra da je riječ o "skandaloznom potezu koji otvara pitanja o potencijalnom sukobu interesa":

- Ovo je velika pogreška Barrosa i najgori udarac koji je bivši šef Europske komisije mogao zadati europskom projektu u trenutku u povijesti kad ga najviše treba podupirati i jačati - kazao je Desir pred francuskim parlamentom referirajući se na rezultate britanskog referenduma o izlasku iz EU.

Desir je inače tek jedan u nizu francuskih političara koji su oštro kritizirali Barrosa zbog novog posla na kojem bi svoje veliko znanje o funkcioniranju institucija EU trebao staviti u službu velike multinacionalne banke.

Tako je francuski ministar financija Michel Sapin na Twitteru kazao da "ako volite Europu, ovo nećete učiniti, pogotovo ne sada. Ali kad je u pitanju Barroso, nisam iznenađen".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:14