DEMOKRATSKI DEFICIT

NAKON 11 GODINA KRAJ? Austrijanci započinju razgovore o prekidu pregovora Turske i EU

 Reuters

Austrijski kancelar Christian Kern kazao je u srijedu da će među europskim šefovima vlada započeti razgovor o prekidu pregovora s Turskom o pristupu Europskoj Uniji zbog demokratskih i ekonomskih deficita. Pregovori su počeli 3. listopada 2005. godine, nakon što je Ankara još davne 1963. godine izrazila želju da se pridruži tadašnjoj Europskoj ekonomskoj zajednici.

Europski čelnici izrazili su zabrinutost zbog udara turskog predsjednika Tayyipa Erdogana na osumnjičene disidente nakon neuspjelog puča, ističući njegovu ideju o uvođenju smrtne kazne kao 'crvenu liniju' zabrane ulaska u Uniju.

Kern je svoju kritičku retoriku zaoštrio u razgovoru za austrijsku radioteleviziju ORF. Kazao je da demokratski standardi u Turskoj nisu dovoljni da opravdaju ulazak u EU, ali i da je ekonomsko pitanje jednako važno s obzirom da je tursko gospodarstvo ispod europskog prosjeka.

Na pitanje hoće li Austrija prijedlog obustave pregovora o turskom priključenju iznijeti na Europskom vijeću 16. rujna Kern je rekao da će početi razgovor o tome i tražiti alternativni koncept.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:04