USPJEH

NAKON KURZA, IZBORNU POBJEDU ODNIO I JENBEKOV Strateški ključna država ima novog šefa: Uhitit ćemo sve političke čelnike koji nam budu ometali slavlje

Soronbaj Jenbekov
 Vladimir Pirogov / REUTERS

Provladin kandidat i bivši premijer Soronbaj Jenbekov pobijedio je na predsjedničkim izborima održanima u nedjelju u Kirgistanu s oko 54 posto glasova, pokazuju djelomični rezultati Središnjeg izbornog povjerenstva te srednjoazijske zemlje.

"Po privremenim podatcima, vodi Jenbekov", rekla je predsjednica izbornog povjerenstva Nurjan Šajdabekova, nakon 95 posto prebrojanih glasačkih listića.

Njegov glavni protukandidat, poslovni čovjek Omurbek Babanov, osvojio je gotovo 33 posto glasova, premda su ankete predviđale manju razliku, što potiče bojazan od nereda i razdoblja nestabilnosti nakon izbora.

Obojicu kandidata smatraju proruski orijentiranim, gledajući na Rusiju - u kojoj su stotine tisuća Kirgiza na privremenom radu - kao na strateškog partnera.

Tri milijuna birača bilo je pozvano na glasanje, a odziv je iznosio nešto više od 50 posto, objavilo je izborno povjerenstvo.

Predizborne ankete pokazivale su da nijedan od dvojice vodećih kandidata neće osigurati pobjedu već u prvome krugu.

Izborni stožer kandidata Babanova žalio se tijekom dana da je njihovo osoblje bilo izloženo napadima i odbio je komentirali privremene rezultate.

Aktualni predsjednik Almazbek Atambajev jasno je podržao Jenbekova, kandidata socijaldemokratske stranke. Atambajev je u nedjelju kazao da su "vlasti uhitile i ubuduće će uhititi" političke čelnike koji pripremaju nerede nakon zatvaranja birališta, kako "nam ne bi pokvarili slavlje. Izbori trebaju biti proslava".

Babanov, kojega smatraju jednim od najbogatijih ljudi u zemlji, rekao je da je "potpuno uvjeren" u pobjedu. Optužio je sigurnosne službe "da pripremaju provokacije" kako bi utjecale na izbore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:26