KRVAVI DIJAMANT

Naomi Campbell i Mia Farrow svjedočit će u Haagu

Potvrdi li Naomi Campbell na sudu da je od Charlesa Taylora primila dijamant, mogla bi srušiti njegovu obranu

Međunarodni sud za ratne zločine u Haagu prihvatilo je jučer zahtjev tužiteljstva za upućivanjem sudskog poziva manekenki Naomi Campbell te glumicama Miji Farrow i Carol White, kako bi svjedočile u slučaju protiv bivšeg liberijskog predsjednika Charlesa Taylora.

- Zadovoljni smo odlukom suda i namjeravamo nastaviti s procedurom koja uključuje slanje sudskih poziva za svjedočenje - izjavila je glavna tužiteljica Brenda Hollis.

Iako se vjerovalo kako sud neće odobriti pozivanje novih svjedoka jer je slučaj zaključen prije godinu i pol dana, zahvaljujući novim dokazima o Naominom prihvaćanju skupocjenog dijamanta od optuženog, slučaj je ponovno otvoren.

Može srušiti obranu

Naomi Campbell je tijekom posjeta Južnoj Africi 1997., na svečanom primanju kod bivšeg južnoafričkog predsjednika Nelsona Mendele, navodno prihvatila skupocjeni dijamant od Taylora na dar, a tužiteljstvo je tek naknadno saznalo za taj incident.

Charles Taylor je osuđen za teške ratne zločine počinjene tijekom svoje vladavine, između ostalog i za ubojstva mnogobrojnih političkih protivnika i nevinih civila te financiranje 10-godišnjeg civilnog rata u Sijera Leoneu. Tužiteljstvo ga tako tereti po 11. točaka optužnice za teške zločine protiv čovječnosti.

Upravo manekenkino svjedočenje od iznimne je važnosti za tužiteljstvo, koje želi dokazati kako je Taylor dijamantima plaćao naručena ubojstva te ilegalnu nabavu oružja za svoj krvavi pohod. Campbell svojim svjedočenjem može opovrgnuti temeljnu Taylorovu obranu koja se temelji na njegovoj izjavi kako nikada nije posjedovao dijamante. Afera “Krvavi dijamant” od samog je početka uzdrmala crnu panteru koja dosad nije željela surađivati s Haaškim sudom jer smatra kako njezino svjedočenje nije od važnosti za slučaj.

Odbija dati izjavu

Manekenka je odbijala u javnosti komentirati svoj odnos s bivšim liberijskim predsjednikm, osim izjave da ga je tijekom posjeda Nelsonu Mendeli upoznala. Točan datum svjedočenja triju svjedokinja još je nepoznat, a ukoliko Naomi i dalje bude odbijala iznijeti istinu, može biti kažnjena zbog nepoštivanja suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 22:44