TEŽAK ZLOČIN

NAORUŽAN I OPASAN Kanadski playboy ubio poznanika: 'Mislimo da je pobjegao u Hrvatsku'

 Facebook

TORONTO - Kanadska policija već nekoliko dana traži Borisa Panovskog (70), frizera i uzgajivača lovačkih pasa iz Toronta, zbog ubojstva svog poznanika, također uzgajivača pasa, ali i direktora u jednoj građevinskoj tvrtki Donata Friga (70).

Do krvavog je obračuna iz nepoznatih razloga došlo još u subotu prošlog tjedna na području gradića Clintona, koji se nalazi uz ptičji rezervat Hullet, oko 200 kilometara zapadno od Toronta. Toga se dana oko 17 sati, na mjestu održavanja natjecanja lovačkih pasa koje je organizirao Frigo sa suprugom Evom Willer, nepozvan ukazao Panovski.

Presreo je supružnike dok su jahali na konjima, započeo je prepirku te je zapucao na oboje. Frigo je teško ranjen pao sa životinje i ubrzo podlegao ozljedama, dok je Eva uspjela odjahati u šumu i preživjeti. Svjedoci kažu da je za njom odjahao i Frigov konj. Kada je stigla policija, pronašla je samo Frigov leš, dok ubojici tada nije bilo traga.

Prolazili su dani, a policija o događaju nije govorila mnogo. Tek je u petak sazvana konferencija za novinare na kojoj je objavljen identitet glavnog osumnjičenog.

Detektiv Dave Truax rekao je tada da je u srijedu izvršen pretres ubojičina stana, no Panovskog ondje više nije bilo. Jedan od susjeda za Toronto Sun kaže da je Borisa vidio u prošlu nedjelju kako u kratkim hlačama i bez prtljage napušta dom. 'Činio se malo nervozno, ali Boris vam je inače takav', rekao je susjed.

Nije poznato gdje je otišao, a kanadski mediji ovoga vikenda javljaju kako policija vjeruje da je napustio državu i otišao ili u svoju rodnu Makedoniju ili u Hrvatsku. Razlog mogućeg odlaska u Hrvatsku nije naveden.

Neimenovani izvor iz policije navodi da se detaljno pregledavaju popisi putnika koji su se ukrcali na prekooceanske letove ne bi li naišli na Borisove podatke.

'Riječ je o naoružanoj i opasnoj osobi', rekao je ranije detektiv Truax.

Sin na ispitivanju

Na ispitivanju je ovih dana bio Borisov sin Mike, za kojega svjedoci tvrde da je u vrijeme ubojstva bio blizu mjesta događaja, no zasad nema informacija o njegovom eventualnom suučesništvu u zločinu, a nije poznato ni je li Mike policiji otkrio gdje mu je otac.

Pokušavajući prozrijeti Borisove moguće motive, ugledni kanadski dnevnik London Free Press objavio je veliku priču o njegovom životu i dosadašnjem odnosu s ubijenim Frigom.

Taj Makedonac koji je dugi niz godina proveo u braku sa suprugom Dragicom, imao je imidž playboya. Uvijek pažljivo odjeven i sređen, obožavao je izlaske i druženja.

Prijatelji i susjedi su ga voljeli i većinom su potpuno šokirani viješću da je ubio nekoga. 'Ma to vam je najbolji čovjek kojeg sam upoznala', rekla je jedna njegova susjeda.

Tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća i početkom novog tisućljeća imao je svoj frizerski salon, a istovremeno se bavio preprodajom i treniranjem pasa.

Jednog je psića, ptičara kojem je dao ime Panovski Silver, prodao 2000. godine Donatu Frigu, svojoj kasnijoj žrtvi. Štenac je izrastao u prilično sposobnu zvijerku - pobjeđivao je na gotovo svim natjecanjima zbog čega je njegovo potomstvo postalo izuzetno traženo. Postao je toliko slavan da su ga lani, godinu dana nakon što je uginuo, uključili u ptičarski Hall of Fame.

Sve su zasluge za Silverov uspjeh, doduše, otišle Frigu, a ne Panovskom. On je svoj vrhunac karijere uzgajivača doživio u veljači 2005. godine, kada je potpuno neočekivano pobijedio na prestižnom natjecanju u američkoj saveznoj državi Alabami s engleskim seterom kojeg je trenirao za Gabea Magnottu, danas pokojnog kanadskog vinskog magnata.

Problemi sa zakonom

No, sucima na tom natjecanju nije bilo poznato da je Boris samo mjesec dana ranije imao ozbiljnih problema sa zakonom. Dana 20. siječnja u saveznoj državi Georgiji uhićen je zbog nedoličnog i bludnog ponašanja.

Konobarici u restoranu u Waynesborou požalio se da već neko vrijeme nije vidio obitelj pa ju je pitao bi li se seksala s njim u zamjenu za novac. Nešto kasnije, konobaricu je u društvu prijateljice vidio na parkiralištu te se pred njima počeo dirati za spolni organ.

Stigla je policija i uslijedila je optužnica, a otada je malo-pomalo njegov život počeo kretati nizbrdo.

Zabranili su mu sudjelovanje na natjecanjima, a Donato Frigo je, kako bi izbjegao neugodnosti, slavnom Silveru promijenio ime iz Panovski Silver u Belfield Silver, po ulici u kojoj je sjedište njegove građevinske tvrtke.

Panovski je sljedećih godina bio ekskluzivni uzgajivač za već spomenutog vinara Magnottu, no on je obolio, a 2009. i umro od lajmske borelioze, bolesti kojom se zarazio nakon ujeda krpelja. Boris je nakon toga ostao bez posla, propao mu je i frizerski salon, a poznanici kažu da je počeo mijenjati stil života.

I prije Magnottine smrti, javili su se problemi u Borisovom obiteljskom životu te se u ožujku 2008. godine, dva tjedna prije 41. obljetnice braka, razveo od supruge Dragice. Sljedeće je godine proglasio osobni bankrot, iz kojeg se izvukao tek lani.

Život punim plućima

Iako se zbog toliko nedaća da pomisliti da se Boris pretvorio u prilično rastrojenu ili depresivnu osobu, njegova Facebook stranica odaje dojam da je u zadnje vrijeme živio punim plućima. Uvijek je nasmiješen i često pozira s trofejima koje je osvajao davnih dana na natjecanjima pasa.

Jednu je takvu fotografiju objavio i dan prije krvavog obračuna s Donatom Frigom.

Sedam sati nakon ubojstva, za svoju je profilnu fotografiju stavio sliku sebe kako se rukuje s premijerkom Ontarija Kathleen Wynne tijekom njezina posjeta fešti makedonskog kulturnog društva St. Clements u Torontu. Do tog je rukovanja došlo početkom kolovoza, no iz premijerkinog su ureda vrlo brzo objavili da ona pojma nema tko je Boris te da se uvijek rukuje s mnogim građanima na stotinama događaja koje posjećuje.

Posljednji je put na Facebooku bio aktivan u prošlu nedjelju, kada je objavio sliku Isusa Krista te fotografiju sebe kako pleše.

Poznanici kažu da je prije dvije i pol godine počeo izlaziti s jednom damom, koja mu se i doselila u stan i otada se navodno smirio i prestao 'šarati'. Nije poznato je li ta dama pobjegla s njim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 05:59