ATENTAT U J. KOREJI

Napadač glumio grupija, nož od 16 cm kupio na internetu, ključna varka bila je papirna kruna

66-godišnjak napadač na šefa opozicije preziva se Kim, a nema ga otprije u policijskim dosjeima
 Yonhap/Afp

Napadač na lidera južnokorejske oporbe muškarac je star 66 godina, a nož je kupio na internetu, objavila je tamošnja policija nakon što je pokušaj ubojstva šefa Demokratske stranke Koreje usred kampanje zgranuo zemlju.

Motiv se još istražuje, no slučaj se vodi kao terorističko djelo, rekli su u policiji. Napad na Lee Jae-myunga dogodio se u 10:27 ujutro u gradu Busanu na jugu zemlje dok je Lee razgovarao s medijima obilazeći mjesto na kojem će se graditi novi aerodrom. Na mjestu događaja u tom je trenutku bilo najmanje 50 policajaca, ali nisu bili direktno zaduženi za Leejevu sigurnost.

image
Yonhap/Afp

Napadnutom Leeju prišao je muškarac koji je, kako se vidi na snimkama napada, na glavi nosio plavu papirnatu krunu s Leejevim imenom. Političara je zamolio za autogram, a onda ga ubo 16 centimetara dugim nožem. Napadača su odmah savladali tjelohranitelji, a zbog rane na vratu duge jedan centimetar Lee je završio na operaciji. Iz bolnice su u utorak popodne po lokalnom vremenu poručili da se nalazi na odjelu intenzivnog liječenja i da je pri svijesti.

image
Yonhap/Afp

Lee je brzo helikopterom odveden s mjesta napada, a kasnije se doznalo da su mu, iako je cijelo vrijeme bio pri svijesti, najvjerojatnije ozlijeđene krvne žile zbog čega je postojala opasnost od iskrvarenja. Policiji je napadač rekao da je "želio ubiti Leeja".

Policija je objavila da se napadač preziva Kim, da je rođen 1957. godine te da prebiva u provinciji Južni Chungcheong. Nema policijski dosje. Motivi zasad nisu poznati, rekli su, ali i dodali da je otvorena posebna istraga te da će se utvrditi je li član neke stranke ili skupine.

Takvi napadi na političare Južnoj Koreji nisu strani. Čak ni kada se radi o incidentima tijekom kampanja. Moglo bi se reći da je takvo fizičko nasilje protiv političara nešto što obilježava Koreju.

Ubodeni političar, koji je prije dvije godine za dlaku izgubio na predsjedničkim izborima, trebao se nakon posjeta aerodromu i razgovora s građanima i medijima susresti s bivšim predsjednikom Moon Jae-inom u Yangsanu iz svoje stranke. U travnju zemlju čekaju parlamentarni izbori, a politička klima u zemlji je polarizirana te su tenzije sve jače kako se datum odluke približava.

"Ovo je teroristički napad i ozbiljna prijetnja demokraciji", poručili su iz Leejeve stranke.

New York Times podsjetio je da su građani Južne Koreje oštro podijeljeni u pogledu stava prema Leeju, za kojeg se očekuje da će se kandidirati za predsjednika na izborima 2027. godine. Njegovi pristaše smatraju ga progresivcem, borcem za prava siromašnih i manjinskih društvenih skupina. Konzervativni protivnici prozivaju ga da je "korumpirani populist". Protiv njega se vodilo nekoliko istraga.

image
Yonhap/Afp

Južnokorejski političari redom su osudili napad, navodeći kako nasilju nema mjesta u društvu te da se nije smjelo dogoditi. Nema tolerancije za ekstremno ponašanje zbog razlika u mišljenju, rekli su neki. Međutim, tako nešto ne događa se prvi put.

U ožujku 2022. godine bivšeg čelnika Demokratske stranke Song Young-gila napao je liberalni ekstremist, udarivši ga čekićem dok se družio s građanima na ulici u Seulu. Napadač je mjesec dana kasnije počinio samoubojstvo. U svibnju 2006. godine bivša predsjednica Park Geun-hye, čelnica konzervativne Stranke narodne moći. Napadač ju je razrezao po licu sa skalpelom. Napadač je osuđen na deset godina zatvora.

Američki veleposlanik u Seulu Mark Lippert napadnut je nožem dok je imao govor u Seulu u ožujku 2015. godine. Napadač je bio Kim Ki-jong, član progresivne ekstremističke skupine, a američkom diplomatu ozlijedio je lijevu ruku i desni obraz. Kim je dobio zatvorsku kaznu od 12 godina. Lippert je zaradio veliki aplauz kada se odmah nakon šivanja 80 šavova javio na Twitteru poručujući kako se "po kratkom postupku vraćamo poslu".

Najpoznatiji je i najtragičniji slučaj Shinza Abea, u svijetu najpoznatijeg japanskog lidera, a tada bivšeg premijera i konzervativnog zastupnika u parlamentu, koji je ubijen u atentatu dok je držao govor u gradu Nari 2022. godine.

image
-/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:45