MISIJA KFOR-A

Napeto na Kosovu: Bačena bomba na prijelaz Brnjak, ranjen francuski vojnik!

Strani diplomati inzistiraju da Srbija mora prestati financirati policiju, škole i ostale paralelne institucije na sjeveru Kosova
 AP

ZUBIN POTOK - Jedan francuski vojnik ranjen je prilikom eksplozije ručne bombe koja je rano jutros bačena na granični prijelaz Brnjak na sjeveru Kosova .

Beogradski Blic prenosi da je povrijeđen francuski vojnik. Oko četiri sata ujutro nepoznate osobe bacile su dvije bombe na prijelaz Brnjak, od kojih je jedna bomba eksplodirala, a druga nije. Bombe su srpske proizvodnje, M75, saznaje list.

Vojnici francuskog kontigenta KFOR-a blokirali su granični prijelaz nakon napada te cestu prema Kosovskoj Mitrovici. Na sjeveru Kosova ponovo je napeto od subote kad je KFOR zatvorio alternativni putni pravac koji se nalazi iznad prelaza Brnjak. Međunarodne snage pojačale su kontrole kako bi spriječili lokalno srpsko stanovništvo da prelazi granicu šumskim putovima, kojima se odvija većina pograničnog prometa jer Srbi sa sjevera Kosova i dalje žele koristiti stare, srpske automobilske tablice za Kosovo.

Vlada u Prištini najavila je da će od 1. lipnja početi provoditi dogovor postignut s Beogradom na pregovorima u Bruxellesu, no beogradski pregovarači sada tvrde da su pristali da Srbi iz južnih kosovskih enklava koriste kosovske tablice, ali ne i oni sa sjevera Kosova. Srbija traži da se sjeverni dio Kosova, kompaktan prostor uz granicu sa Srbijom naseljen većinom Srbima, tretira drugačije od ostatka Kosova, gdje živi dvije trećine kosovskih Srba ali u okruženju većinskog albanskog stanovništva. Time žele otvoriti vrata podjeli Kosova. Dok svi strani diplomati inzistiraju da Srbija mora prestati financirati policiju, škole i ostale paralelne institucije na sjeveru Kosova, ministar za Kosovo u staroj vladi Srbije Goran Bogdanović izjavio je da Srbija ne može prestati financirati svoje institucije na Kosova sve dok ne završe politički pregovori o statusu sjevera Kosova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 05:44