UOČI FINALA

Napeto na ulicama Malmöa: Prosvjednici se pokušali približiti Areni, među njima i Greta. Pogledajte snimku odvođenja

Jake snage policije prisutne su uoči finala Eurosonga u Malmöu

Gretu Thunberg odvode policajci

 Johan Nilsson/Afp

Na dan velikog finala Eurosonga tisuće ljudi prosvjeduje na ulicama Malmöa zbog sudjelovanja Izraela na natjecanju za pjesmu Europe.

Jake snage policije prisutne su u subotu u Malmöu, a atmosfera je pomalo nelagodna, javljaju strani novinari.

Neki su prosvjednici čak pokušali doći do Arene Malmö, u kojoj se od 21 sat održava glazbeno natjecanje.

Švedska policija uklanja prosvjednike koji su pokušali doći do same Arene. Sudionici prosvjeda u znak protesta sjeli su na pod pa ih policija odnosi. Zbog velikih gužvi u gradu privremeno je obustavljen gradski željeznički promet.

Na nebu iznad Malmöa kruže policijski helikopteri i dronovi. Policija je procijenila da se prosvjedu pridružilo 6000 do 8000 ljudi.

image

Policija odnosi prosvjednike u Malmou

Johan Nilsson/Afp
image

Prosvjedi u Malmöu

Johan Nilsson/Afp
image
Johan Nilsson/Afp
image

Gretu Thunberg odvode policajci

Johan Nilsson/tt/Afp
image

Policajci u akciji u blizini Arene

Johan Nilsson/tt/Afp
image
Andreas Hillergren/Afp

Pojedini palestinski prosvjednici viču ‘sram vas bilo‘ posjetiteljima koji čekaju na ulazak u Arenu s odavno kupljenom ulaznicom. Mašu palestinskim zastavama i uzvikujući parole "Eurovizija ujedinjena genocidom" - što je preinaka službenog slogana "Ujedinjeni glazbom".

"Važno je pokazati da stojimo na pravoj strani za svakoga. Ovo može biti bilo koja zemlja i dalje bismo stajali ovdje jer se radi o djeci, muškarcima i ženama koji su pod okupacijom dugo godina", rekla je u subotu prosvjednica Maryam.

Areni se približila i švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg, ali je policija odmah reagirala. Objavljena je snimka Grete, koja oko vrata ima palestinsku maramu, kako ju odvodi policija.

Organizatori Eurovizije, koji ovaj godišnji događaj uvijek nazivaju nepolitičkim, odolijevali su pozivima na isključenje Izraela, no tražili su da se promijene stihovi izraelske pjesme kako bi se uklonilo ono što smatraju referencama na smrtonosni Hamasov napada na Izrael 7. listopada, koji je izazvao rat.

image
Johan Nilsson/Tt News Agency Via Afp
image
Johan Nilsson/tt/Afp
image
Tobias Schwarz/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 12:48