KAOS U NAJAVI

Napetost na Bliskom istoku reže se nožem, svi čekaju odmazdu, elitne jedinice na nogama: ‘Osveta je naše pravo!‘

Američka administracija upozorava na vrlo vjerojatan osvetnički udar nakon napada i ubojstva najviših časnika IRGC-a

Pripadnici specijalnih snaga Iranske revolucionarne garde

 Iranian Army Office/Zuma Press/Profimedia/Iranian Army Office/zuma Press/profimedia

Bijela kuća upozorava na značajnu prijetnju s kojom se suočavaju američke snage u Iraku i Siriji nakon niza prijetnji koje je uputilo iransko vodstvo zbog, kako se sumnja, izraelskog zračnog napada u kojem je prošlog tjedna ubijeno više iranskih vojnih dužnosnika u konzularnoj zgradi iranskog veleposlanstva u Damasku. Među njima su Mohammed Reza Zahedi, vrhovni zapovjednik iranske elitne Revolucionarne garde, te viši zapovjednik Mohammad Hadi Haji Rahimi.

Dvojica generala i petorica časnika Iranske revolucionarne garde (IRGC) ubijena su prošlog ponedjeljka u zračnome napadu na kompleks iranskog veleposlanstva u sirijskome glavnom gradu Damasku. Iransko vodstvo za napad je odmah okrivilo svoga najvećeg neprijatelja, Izrael, te je zaprijetilo osvetom, dok izraelska vojska nije preuzela odgovornost za napad, iako tvrdi da pogođeni kompleks nije bio zgrada veleposlanstva.

Govoreći o upozorenjima na virtualnom briefingu za novinare u ponedjeljak, glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost, John Kirby, odbio je ulaziti u konkretna obavještajna pitanja, ali je ponovio uvjeravanja predsjednika Joea Bidena da "izraelska vlada može računati na potporu Sjedinjenih Država za sve potrebe samoobrane zbog prijetnji koje je Iran izravno uputio Izraelu", te je govorio o pripremama za moguće rizike za američko osoblje.

"Naši ljudi, ne samo naši vojnici, već i naše diplomatsko osoblje u Iraku i Siriji, pod stalnom su prijetnjom", rekao je Kirby. "Mi to shvaćamo ozbiljno i poduzimamo odgovarajuće mjere zaštite koje su nam potrebne kako se prijetnja mijenja i kako bismo bili sigurni da ih se može zaštititi. To se nije promijenilo i to se neće promijeniti". Kazao je i kako SAD znaju da mnoge skupine koje inače provode takve vrste napada, podržava, financira i financira IRGC.

Elitne jedinice IRGC-a, odnosno Čuvari islamske revolucije, jedan je od tri glavna ogranka iranskih oružanih snaga, zajedno s vojskom, koja, poput IRGC-a, uključuje kopnene, pomorske, zračne i raketne snage, te Snage za provođenje zakona. Proglašena terorističkom organizacijom od strane SAD-a 2019. godine, IRGC i njezine elitne snage Quds, provode operacije u inozemstvu i koordiniraju se s međunarodnom koalicijom oružanih skupina poznatih kao ‘Osovina otpora‘, uključujući i one u Iraku i Siriji.

Kad se očekuje napad?

Te su skupine izvodile napade na Izrael i američke snage otkako je prije šest mjeseci izbio rat u Pojasu Gaze između Izraelskih obrambenih snaga (IDF) i palestinskog pokreta Hamas, a Izrael je ciljao jedinice koje su na strani Irana u Siriji u sklopu višegodišnje i slabo skrivane kampanje. Promatrači, naime, smatraju mogućima iranske napade na izraelske ili američke položaje i objekte preko proiranskih skupina u Libanonu, Jemenu ili Iraku.

U Bidenovoj administraciji zabrinuti su i da Iran možda planira gađati mete unutar Izraela, prema dvojici američkih dužnosnika. Dužnosnici su rekli kako se očekuje da bi svaka odmazda unutar Izraela biti usmjerena na vojne ili obavještajne ciljeve, a ne na civile, kako javlja NBC. Također su rekli da je administracija počela razmatrati opcije kako odgovoriti na razne moguće poteze odmazde.

Prema procjeni američkih obavještajnih službi, Iran bi mogao izvesti napad većim brojem bespilotnih letjelica ili krstarećih projektila za napad s kopna te bi mu mete mogle biti izraelski diplomatski ili konzularni objekti, navode dužnosnici upoznati s obavještajnim procjenama. Također, očekuje se da bi Teheran vjerojatno mogao uzvratiti prije kraja ramazana, rekli su dužnosnici prošlog tjedna.

Smrt pripadnika iranskog vojnog osoblja, uključujući dvojicu najviših zapovjednika IRGC-a, u napadu koji se pripisuje Izraelu na konzularni odjel iranskog veleposlanstva u Damasku, izazvala je oštri odgovor iranskih dužnosnika, koji su zaprijetili odmazdom.

Jedna od najnovijih prijetnji stigla je u ponedjeljak od iranskog ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana pri posjetu Damasku, kako bi nadgledao otvaranje novog konzularnog odjela pogođenog iranskog veleposlanstva i susreo se s najvišim dužnosnicima, uključujući sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Iran je pojačao svoju prisutnost u Siriji otkako je intervenirao u potpori Assadovoj vladi protiv pobunjenika i džihadista u građanskom ratu koji je izbio još 2011. godine.

U razgovoru sa sirijskim čelnikom, iranski šef diplomacije ukazao je na, kako je rekao, "ludilo cionističkog režima" te je dodao da je iranski odgovor čin "cionističkog režima" i njegovo kažnjavanje izvjesno. Amir-Abdollahian je također govorio o prenošenju poruke Teherana "Sjedinjenim Državama zbog pune potpore cionističkom režimu i izravnog odgovora na njegove zločine i akcije", prema priopćenju iranskog Ministarstva vanjskih poslova.

Iranske prijetnje i izraelski odgovor

U priopćenju se također navodi kako je Assad rekao da "kažnjavanje cionističkog režima ima za cilj da ojačamo ‘Osovinu otpora‘ što je više moguće", a u priopćenju, kao i onom koje je stiglo iz Assadovog ureda, naglašena je i solidarnost dvije zemlje s Palestincima u Pojasu Gaze.

Drugi najviši iranski dužnosnici, uključujući vrhovnog vođu, ajatolaha Alija Khameneija, predsjednika Ebrahima Raisija i načelnika stožera oružanih snaga, general-bojnika Mohammeda Hosseina Baqerija, također su poručili da napad neće ostati bez odgovora. Niti jedan iranski dužnosnik nije otkrio vrijeme, mjesto ili način odmazde, kao prenosi Newsweek.

image

IRGC Iranska revolucionarna garda

Hossein Beris/Middle East Images Via Afp

IDF je, pak, najavio nove mjere pojačane pripravnosti, uključujući privremeno otkazivanje dopusta za sve borbene jedinice kao odgovor na iranske prijetnje. Nakon što je IDF najavio povlačenje snaga s juga Gaze, načelnik Glavnog stožera, general-pukovnik Herzi Halevi, upozorio je da se Izrael još uvijek nalazi u "različitoj vrsti rata, za razliku od onih prije njega", misleći pritom na Iran i njegove aktivnosti.

"IDF zna kako postupati s Iranom - ofenzivno i defenzivno. Spremni smo za to, imamo dobre obrambene sustave i znamo kako snažno djelovati protiv Irana i na bližim i na udaljenim točkama", rekao je Halevi, dodavši da pritom surađuju sa SAD-om i strateškim partnerima u regiji. "Od početka rata Iran se pokušava distancirati od izravne umiješanosti u njega, ali znamo da on aktivira, usmjerava, financira i prenosi znanje svim svojim posrednicima u regiji - od Hezbollaha, preko Judeje i Samarije, do Jemena. Iran ne prijeti samo Izraelu, već cijelom zapadnom i arapskom svijetu, to je bio i ostaje najveći problem", poručio je Halevi.

Kirby je, pak, u ponedjeljak odbacio novinarska pitanja u vezi sa stavom administracije američkog predsjednika Joea Bidena o napadu u Damasku, rekavši da SAD nije ni na koji način uključen u to. Također je pozvao Teheran da izvrši pritisak na Hamas da prihvati sporazum o prekidu vatre, nakon što je toj oružanoj skupini ponuđen novi prijedlog nakon razgovora održanih u Egiptu uz posredovanje Katara.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz zaprijetio je u srijedu da će snage njegove zemlje izravno napasti Iran ako Islamska Republika sa svog teritorija napadne Izrael, dok se napetosti između dviju zemalja povećavaju kao rezultat ubojstava iranskih generala u eksploziji u iranskom konzulatu u Siriji, javlja Associated Press.

‘Ako Iran napadne sa svog teritorija, Izrael će odgovoriti i napasti ciljeve u Iranu‘, rekao je Israel Katz u objavi na X na farsiju i hebrejskom.

Na snazi prekid vatre između SAD-a i ‘Osovine otpora‘

U međuvremenu, neslužbeni prekid vatre između skupina koje čine ‘Osovinu otpora‘ i američkih snaga uglavnom je i dalje ‘na snazi‘, nakon što je Biden naredio niz intenzivnih napada na skupine koje podržava Iran u Iraku i Siriji, kao odgovor na ubojstvo tri američka vojnika na granici Jordana i Sirije u siječnju. Bidenova administracija također je započela razgovore s iračkim vodstvom u vezi s budućom američkom vojnom prisutnošću u Iraku, a očekuje se da će ta tema biti na dnevnom redu kada irački premijer Mohammed Shia al-Sudani stigne u svoj prvi posjet Washingtonu idućeg tjedna.

Snage ‘Osovine otpora‘, uključujući libanonski Hezbollah, Islamski otpor u Iraku i jemenske hutiste, i dalje preuzimaju odgovornost za napade na Izrael. Islamski otpor u Iraku objavio je u nedjelju da je bespilotnim letjelicama napao IDF-ovu bazu Al-Yafat u blizini Galilejskog jezera "u nastavku našeg pristupa otporu okupaciji, kao potpora našem narodu u Gazi i kao odgovor na masakre koje je počinio uzurpatorski entitet nad palestinskim civilima, uključujući djecu, žene i starije osobe".

Istog dana, vojni glasnogovornik hutista, Yahya Saree, ustvrdio je da je skupina projektilima i dronovima gađala jedan britanski brod, Hope Island, koji plovi pod zastavom Maršalovih Otoka, u Crvenom moru, te dva izraelska broda, MSC Grace F i MSC Gina pod zastavom Paname, u Indijskom oceanu, odnosno Arapskom moru. Također je naveo kako je skupina ciljala niz američkih fregata u Crvenom moru. Saree je rekao da će skupina ustrajati u svojim vojnim operacijama, "namećući blokadu izraelske plovidbe u Crvenom i Arapskom moru te Indijskom oceanu, dok se ne postigne prekid vatre i dok ne bude ukinuta opsada u Gazi".

Hezbollah, pak, i dalje svakodnevno razmjenjuje prekograničnu vatru s Izraelom. Skupina je preuzela odgovornost za napade na najmanje četiri položaja IDF-a u ponedjeljak, uključujući spornu regiju Shebaa Farms. Rečeno je da su napadi izvedeni kao potpora palestinskom narodu u Pojasu Gaze i "njihovom hrabrom i časnom otporu".

IDF, koji je ranije preuzeo odgovornost za ubojstvo višeg zapovjednika Hezbollaha u zračnom napadu u južnom Libanonu tijekom noći u ponedjeljak, najavio je daljnje zračne napade na različite položaje Hezbollaha.

U video obraćanju u ponedjeljak šef Hezbollaha, Hassan Nasrallah, pohvalio je napade na Izrael na više frontova i osudio napad u kojem je ubijeno iransko vojno osoblje u Siriji, tvrdeći da je odmazda "prirodno pravo Irana" i da je "prirodno za Islamsku Republiku da odgovori" te da ostaje pričekati i vidjeti što će se dogoditi i kakve će posljedice toga biti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:02