ZAKON TAKVE BRAKOVE ZABRANJUJE

NAPRASNO PREKINUTA CEREMONIJA Izraelski policajci u posljednji tren spriječili vjenčanje djevojčice i 20-godišnjaka, njezin otac i mladoženja uhićeni

Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Policija je u izraelskom gradu Lodu netom prije početka same ceremonije zaustavila vjenčanje 14-godišnjakinje za muškarca starog 20 godina, piše The Independent.

Policijski su službenici potom uhitili oca nesuđene mladenke i rabina iz hasidske zajednice Breslov koji je planirao vjenčati mladence. Mladoženja je također priveden. Otac i rabin poslije su zadržani u kućnom pritvoru.

Dužnosnici lokalnog ministarstva socijalne skrbi priznali su da ne postoji način da se provjeri hoće li se vjenčanje koje je prekinuto ponoviti u tajnosti nekog narednog dana.

U Izraelu osobe moraju imati 18 godina da bi stupile u brak. Prije 2013. godine ta je granica iznosila 17 godina. Mlađi od 18 godina mogu stupiti u brak samo uz posebnu dozvolu suda.

Izvještaj izraelskog parlamenta iz 2016. godine otkrio je da je 2014. i 2015. sklopljeno 716 brakova u kojem je barem jedna od osoba bila maloljetna. Od tih 716, 517 je brakova sklopljeno prema šerijatskom zakonu, dok je ostatak sklopljen u jeruzalemskoj zajednici ortodoksnih židova.

Međutim, samo 37 takvih slučajeva prijavljeno je policiji.

Međunarodna nevladina organizacija 'Djevojke, a ne mladenke' koja želi okončati dječje brakove diljem svijeta tvrdi da se djevojke često osjećaju obespravljeno kada se udaju mlade. 'Stupanjem u takve brakove često se djevojkama oduzimaju osnovna prava poput prava na zdravstvenu njegu, obrazovanje i sigurnost', tvrde iz organizacije.

'S obzirom na to da nisu ni fizički ni emocionalno spremne postati supruge i majke, postoji veći rizik da će te djevojčice doživjeti komplikacije tijekom trudnoće i poroda, biti zaražene HIV-om te da će postati žrtve obiteljskog nasilja. Budući da nemaju pristup obrazovanju i poslovnim mogućnosti, vjerojatnije je da će one i njihove obitelji živjeti u siromaštvu', tvrdi se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:04