SLETIO U NEDJELJU

NASA otvorila poklopac kapsule s uzorkom asteroida, odmah su došli do senzacionalnog otkrića

Kapsula je donijela otprilike 250 grama netaknutog materijala s asteroida Bennu, najveće zbirke kozmičkog materijala izvan Mjeseca

OSIRIS-REx

 Dante Lauretta/osiris-rex/swns/Swns/Profimedia/Dante Lauretta/osiris-rex/swns/swns/profimedia

Kapsula OSIRIS-REx s prikupljenim uzorkom asteroida sletjela je na Zemlju u nedjelju te je pokrenuta procedura sigurnog vađenja materijala iz njene unutrašnjosti. Odnesena je u NASA-in svemirski centar Johnson gdje je poklopac otvoren unutar posebnog pretinca kako bi se izbjegla kontaminacija. Pronađena je "crna prašina i krhotine", a glavni kontejner još nije otvoren, prenosi IFL Science.

Kapsula je donijela otprilike 250 grama netaknutog materijala s asteroida Bennu, najveće zbirke kozmičkog materijala izvan Mjeseca. U srijedu je tim uklonio poklopac kanistera i otkrio tamni prah i čestice veličine pijeska koje su najvjerojatnije s asteroida. Ovo je vrlo dobar znak za mehanizam prikupljanja uzorka Touch and Go (TAGSAM) koji tek treba biti otvoren.

TAGSAM je instrument koji se koristi za prikupljanje materijala s Bennuove površine i zahtijeva vrlo komplicirano rastavljanje. Materijal će biti maksimalno izoliran, a cijela procedura otvaranja uvježbavana je posljednjih nekoliko mjeseci.

- Ove se operacije odvijaju u novom laboratoriju dizajniranom posebno za misiju OSIRIS-REx. Aluminijski poklopac uklonjen je posebnim uvjetima, napisala je na blogu Shaneequa Vereen iz NASA-inog svemirskog centra Johnson.

TAGSAM će biti odvojen od ostatka i prebačen u vlastiti "pretinac s rukavicama" kako bi se otvorio. U postupku će se TAGSAM premjestiti u zapečaćeni spremnik u koji će se kontinuirano pumpati dušik zbog toga što je on inertni plin koji ne reagira, a zadržava vlagu i kisik.

image
Nasa Photo/Alamy/Alamy/Profimedia/Nasa Photo/alamy/alamy/profimedia

- Tim je vrlo usredotočen te će nevjerojatnom preciznosti pristupiti delikatnom uklanjanju hardvera da ne dođe u kontakt s unutarnjim uzorkom, rekao je Vereen.

Veliko otkriće dogodit će se uživo. NASA će emitirati posebnu emisiju 11. listopada tijekom koje će prikazati kompletan proces rastavljanja TAGSAM-a i otkriti što je unutra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 09:19