OTELI JE NACISTI

'NAŠAO SAM JANTARNU SOBU!' Spektakularna tvrdnja uglednog poljskog povjesničara: Je li doista na tragu blaga vrijednog 2,5 milijarde?

 Foto: Wikipedia

Jedan poljski povjesničar kaže da se u mahovinom prekrivenom, starom, njemačkom bunkeru u sjeveroistočnoj Poljskoj krije Jantarna soba, dragocjeno blago izgubljeno tijekom Drugog svjetskog rata, piše britanski Telegraph .

Posljednji testovi obavljeni posebnim radarom, ukazuju na to da doista postoji mala prostorije pri dnu bunkera koji je služio kao stožer njemačke vojske, duboko u šumama u blizini sela Mamerki.

Bunker se nalazi oko sto kilometara od ruskog grada Kalinjingrada, ili na njemačkom Koenigsberga, u kojemu su Nijemci skrivali jantarnu sobu nakon što su je ukrali od Sovjeta. Koenigsberg je pretrpio strašna razaranja kad su ga bombardirale britanske snage 1944. godine.

Voditelj muzeja u Mamerki, Bartlomiej Polanczyk, rekao je kako je skoro siguran da bunker skriva Jantarnu sobu iz 18. stoljeća koje je načinjena od jantarnih ploča i zlatnih listića i koja je pripadala ruskom caru Petru Velikom. Replika jantarne sobe nalazi se u Moskvi, dok su onu pravu, poklon pruskog kralja Fridriha Vilima I Petru Velikom nacisti ukrali tijekom Drugog svjetskog rata. Procjenjuje se da je u njoj blago vrijedno oko 350 milijuna eura ili više od dvije i pol milijarde kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 05:53