AVION EGYPTAIRA

Našli olupinu Airbusa? Rusi uvjereni u terorizam kao uzrok, Amerikanci spominju bombu

 Retuers/Flight Radar

>>> NOVO 20:51 Grčke vlasti su upravo demantirale tvrdnje EgyptAira i kažu da nikakva olupina nije pronađena.

------------------------------------------

19:00 EgyptAir je objavio da su od nadležnih službi dobili informaciju kako je olupina aviona pronađena u blizini grčkog otoka Karpatosa. U priopćenju su izrazili sućut obiteljima svih putnika.

------------------------------------------

17:48 - EgyptAir je izvijestio kako još uvijek nema potvrde da su pronađene krhotine zrakoplova kraj obale Krete.

Naime, grčki vojni izvori izvijestili su kako je nekoliko novinskih agencija prenijelo da dva velika plastična predmeta plutaju na moru oko 230 nautičkih milja od Krete

Tarek Wahba, kapetan broda Maersk Ahram koji je uključen u potragu za nestalim zrakoplovom na svom Facebooku objavio je fotografije plastičnih 'krhotina' i opisao kako su na fotografiji prsluk za spašavanje i sjedalo.

Ipak, nema službene potvrde da su ovi objekti vezani uz let MS804.

------------------------------------------

17:38 - Pojavile su se informacije o nekolicini putnika koji su bili na kobnom letu MS804. U avionu je bio mladi student vojne akademije iz Čada koji je letio kući posjetiti svoju majku. Jedan od tridesetorice Egipćana bio je muškarac koji se vraćao s liječenja u Francuskoj, a tu je bio i Abdulmohsen al-Muteiri, profesor ekonomije i otac dvoje djece iz Kuvajta koji je u Kario putovao na trodnevnu konferenciju.

------------------------------------------

17:26 - Britanski pilot Alan Carter rekao je za BBC kako je letio istim zračnim prostorom u identično vrijeme kad se srušio zrakoplov EgyptAira. Kazao je kako su uvjeti za let bili 'savršeni' i da nije bilo problema s komunikacijskim vezama.

Novinarka New York Timesa, Rukmini Callimachi, kazala je pak kako Islamska država još uvijek nije preuzela odgovornost za napad ili išta slično što bi upućivalo da terorizam stoji iza nestanka aviona.

U potragu za Airbusom uključila se i Amerika koja je iz vojne bazi Sigonella na Siciliji poslala nadzorni avion.

Američka vlada radi na svojoj početnoj teoriji da je bomba u kokpitu bila uzrok padu zrakoplova EgyptAira, javlja CNN.

Američki predsjednik Barack Obama obaviješten je o trenutnoj situaciji, kazala je Lisa Monaco, pomoćnica predsjednika za domovinsku sigurnost i protuterorizam.

Grčka televizija ERT objavila je video snimku iz aviona koji traga za nestalim airbusom, a na snimci se vide njegovi mogući ostaci.

------------------------------------------

16:57 - Grčka je fregata u potrazi za nestalim zrakoplovom EgyptAir otkrila dva velika plutajuća objekta u moru oko 370 kilometara južno od otoka Krete u četvrtak, objavili su grčki vojni izvori.

Čini se da su objekti crveni i bijeli komadi plastike i pronađeni su blizu područja gdje je ranije zabilježen signal primopredajnika zrakoplova, dodali su izvori.

Grčka državna televizija TV ERT objavila je sličnu informaciju, kazavši da su na istom području locirana dva objekta "narančaste boje".

Zrakoplov EgyptAir na liniji Pariz - Kairo nestao je u četvrtak s radara kratko nakon što je napustio grčki zračni prostor i nekoliko minuta nakon ulaska u egipatski zračni prostor.

Egipatski ministar zračnog prometa Sherif Fathy kazao je kako je teroristički napad vjerojatniji razlog rušenja zrakoplova od tehničkih problema. Nije bilo obavještajnih informacija vezanih uz putnike u zrakoplovu a provode se provjere, kazao je na konferenciji za novinare.

Šef ruske obavještajne agencije FSB Aleksandar Bortnikov je kazao kako se najvjerojatnije radi o terorističkom djelu, prenijela je agencija RIA. On je pozvao ruske partnere u Europi da zajedno rade na utvrđivanju identiteta odgovornih za pad zrakoplova. Nije pojasnio na temelju čega zaključuje da se radi o terorističkom činu.

Francuski predsjednik Francois Hollande ranije je potvrdio da se zrakoplov EgyptAira na liniji Pariz-Kairo sa 66 putnika i članova posade srušio u Sredozemlje i kazao kako se nijedna hipoteza o uzorcima pada zrakoplova ne može isključiti.

Grčki ministar obrane Panos Kamenos rekao je da je Airbus A320 egipatske tvrte imao nekoliko naglih zaokreta prije nestanka s radara.

Egipatske i grčke spasilačke službe užurbano tragaju za zrakoplovom.

Grčka je poslala dva zrakoplova i brod u potragu za Airbusom A320 koji se najvjerojatnije srušio pokraj grčkog otoka Karpatosa u Egejskom moru.

Grčke vlasti istražuju izjavu kapetana jednog trgovačkog broda koji je rekao da je vidio "plamen na nebu" oko 130 nautičkih milja od Karpatosa.

Airbus je ranije potvrdio da je A320 u vlasništvu EgyptAira, proizveden 2003., izgubljen iznad Sredozemnog mora.

Zrakoplov je EgyptAiru iste godine kad je proizveden i dosad je sakupio 48.000 sati leta što je oko polovice preporučenog broja letova u tehničkom vijeku Airbusa A320.

Zasad nema nikakvih službenih sugestija o tome je li nestanak letjelice povezan s tehničkim kvarom ili s nekom sabotažom.

Zrakoplov je poletio u srijedu navečer u 23.09 sati s pariške zračne luke Charles de Gaulle. Nestao je u 2.30 sati u četvrtak s visine od 11.280metara.

Na popisu putnika je 30 Egipćana, 15 Francuza uključujući bebu, dva Iračana te po jedan državljanin Britanije, Belgije, Kuvajta, Saudijske Arabije, Sudana, Čada, Portugala, Alžira i Kanade.

Piloti su se javili grčkoj kontroli leta na ulasku u grčki zračni prostor, ali nisu to učinili, kao što je uobičajeno, kad su ga napuštali južno od otoka Karpatosa. Zrakoplov je potom nestao s radara. Na opetovane pozive grčke kontrole leta nitko nije odgovorio.

Kapetan zrakoplova je bio Mohamed Said Ali Šakir s više od 6000 sati leta, od čega 2000 na Airbusu.

Francuski predsjednik Francois Hollande i egipatski kolega Abdel Fatah al-Sisi dogovorili su u telefonskom razgovoru blisku suradnju u istrazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 13:46