IZNIMNA BUDNOST

Nastavak napetosti: Francuska za Uskrs raspoređuje snage reda ispred svake crkve

Posebnu pažnju će posvetiti vozilima stacioniranima u blizini velikih okupljanja

Francuska policija, ilustracija

 Arnaud Finistre/Afp

Francuski ministar unutarnjih Gérald Darmanin naredio je u četvrtak policijskim načelnicima da za vrijeme Uskrsa rasporede snage reda ispred svih katoličkih i protestantskih crkava.

Darmanin je u SMS poruci policijskim načelnicima napisao da "vrlo visoka" razina terorističke prijetnje te "nastavak napetosti" na međunarodnoj sceni, a posebice s ratom u Gazi i napadom u Moskvi, "nalaže iznimnu budunost" tijekom uskrsnih blagdana ovaj vikend,

Također je dodao da je nužno uspostaviti "vizualnu kontrolu ljudi koji ulaze u vjerske objekte kako bi se otkrile sumnjive osobe" te da "posebnu pažnju treba posvetitu "vozilima stacioniranim u blizini velikih okupljanja".

Darmanin je dao naputak "pojačane fizičke prisutnosti snaga reda ispred svake crkve ili (židovskog) hrama" od petka do kraja tjedna.

Od početka godine u Francuskoj su osujećena dva napada. Nacionalno tužiteljstvo za terorizam je objavilo da se u jednom od tih napada radilo o "džihadističkoj ideologiji" usmjerenoj protiv katoličke ustanove.

Uskrs, koji slavi Kristovo uskrsnuće, je najveći kršćanski blagdan. Katolici i protestanti ga slave ovaj vikend, a pravoslavni vjernici 5. svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:12