BEZ MILOSTI ZA ROHINDŽE

NASTAVLJA SE ETNIČKO ČIŠĆENJE U MJANMARU Dosad pobjeglo 300.000 ljudi, glasnogovornik nobelovke na čelu države rekao da 'ne pregovaraju s teroristima'

Aung San Su Kyi, spaljena kuća Rohingya u Mjanmaru i izbjegli Rohingye u Bangladešu
 Soe Zeya Tun / Stringer / Mohammad Ponir Hossini / Reuters

Mjanmar je u nedjelju odbacio prekid vatre koji su proglasili pobunjenici iz muslimanske manjine Rohindža kako bi organizacijama omogućili da dostave pomoć i ublaže humanitarnu krizu na sjeverozapadu Mjanmara, jednostavno im poručivši da "se ne pregovara s teroristima".

"Naša je politika da ne pregovaramo s teroristima", napisao je na Twitteru glasnogovornik mjanmarske čelnice Aung San Kyi.

Dodao je da snage sigurnosti nastavljaju operacije protiv Vojske spasa Rohindža Arakan (ARSA) koju vlada smatra terorističkom organizacijom.ARSA je u subotu proglasila jednostrani prekid vatre koji je stupio na snagu u nedjelju u trajanju mjesec dana.

Gotovo 300.000 Rohindža pobjeglo je u Bangladeš, a 30.000 nemuslimanskih civila raseljeno je unutar Mjanmara pošto je vojska te zemlje počela kontraofenzivu kao odgovor na napade pobunjenika.

U petak su djelatnici Ujedinjenih naroda u Bangladešu pronašli desetke tisuća izbjeglica koji do sada nisu bili registrirani, pa se njihov broj popeo na 290.000.

Najnovije nasilje u pokrajini Rahin počelo je prije 12 dana kad su pobunjenici Rohindže napali desetke policijskih postaja i vojnih baza. U sukobima i silovitom vojnom odgovoru ubijeno je najmanje 1000 ljudi i počeo je egzodus u Bangladeš.

Mjanmarsku čelnicu, dobitnicu Nobelove nagrade za mir Aung Sang Suu Kyi zapadni kritičari optužuju da se ne zauzima za muslimansku manjinu u zemlji koja se dugo žali da je žrtva progona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:13