AKTIVISTICA

Nataša Kandić: 'Presuda će se teško održati u žalbenom postupku'

 CROPIX

BEOGRAD - Nekadašnja direktorica Fonda za humanitarno pravo i antiratna aktivistica Nataša Kandić nazvala je u četvrtak "iznenađujućom" presudu vođi Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju pred Haškim tribunalom i ocijenila da se ona teško može održati u žalbenom postupku.

"Obrazloženje te sudske odluke zadire u neke druge presude i proturječi nekim sudski utvrđenim činjenicama... Presuda teško da se može održati, jer je navedeno toliko novih zaključaka koji su suprotstavljeni mnogih zaključcima o zločinima i u BiH i u Hrvatskoj", rekla je Nataša Kandić za agenciju Beta.

Ona je rekla da se očekivalo da Šešelj bude oslobođen po osnovi optužbe za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu, što je sudac Jean Claude Antonetti predlagao još 2011. godine, zbog svrsishodnosti daljnjeg vođenja postupka.

Po njezinoj ocjeni, neka obrazloženja oslobađajuće presude "proturječe zdravom razumu", poput onog da je političko mišljenje govor Šešelja u Skupštini Srbije da "neće ubijati Hrvate, već da će ih spakirati na kamione pa neka oni vide što će".

Kandić je kazala da smatra da je oslobađajuća presuda Šešelju posljedica i "blagonaklonog odnosa suca Antonettija".

Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda oslobodilo je u četvrtak vođu srpskih radikala Vojislava Šešelja po svim točkama optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 14:30