PRITISAK NA DIKTATORA

NATO bombardirao osam ratnih brodova Gadafijeve mornarice

U NATO-u tvrde da su libijske pomorske snage pokazale jasnu namjeru da ih napadnu
 AFP

TRIPOLI - NATO je jučer dodatno povećao pritisak na libijskog pukovnika Moamara Gadafija. Naime, u koordiniranom zračnom napadu na libijske gradove Tripoli, Al-Khums i Sirtu jučer je pogođeno čak osam libijskih ratnih brodova koji su se nalazili u rukama libijskog vođe. Objašnjavajući svoju akciju, u NATO-u su rekli da su poduzeli taj korak jer su libijske vlasti sve češće koristile svoje pomorske snage u napadima na civile, pokazivale “jasnu namjeru da napadnu snage NATO-a” te onemogućavale pritok pomoći u Libiju.

Nema žrtava?

- Svi brodovi koji su ciljani bili su ratni brodovi koji nisu imali civilnu svrhu - objasnio je admiral Russell Harding, zamjenik zapovjednika NATO-ove misije u Libiji.

Još uvijek nema izvješća o stradalima u tim napadima, a jedan od dužnosnika u libijskoj vladi izjavio je kako se boji da će NATO-ovi napadi na luku u Tripoliju obeshrabriti brodove da je koriste te smanjiti dotok dobara za libijski narod i povisiti njihovu cijenu.

Bez pitke vode

U međuvremenu je pobunjeničko nacionalno prijelazno vijeće pozvalo međunarodnu zajednicu da pruži pomoć gradovima koji se nalaze u planinama Nafousa jugozapadno od Tripolija, a čije je stanovništvo, kako tvrde, ostalo bez pitke vode te je pod konstantnim napadima Gadafijevih snaga. ( M. H.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 12:00