VIŠE NIŠTA NIJE NEMOGUĆE

NEDJELJA OD KOJE STREPI EU: JOŠ DVIJE DRŽAVE KREĆU PREMA IZLAZU? Na čelo Austrije mogao bi doći desni esktremist, a u Italiji prijeti nova grčka kriza

S lijeva na desno: Matteo Renzi, poderana zastava EU, Norbert Hofer
 Allesandro Bianchi / Yannis Behrakis / Leonhard Foeger / Reuters

Za Europsku uniju više ništa ne može biti iznenađenje, ali svakako joj nije svejedno kakvi će biti ishodi referenduma o ustavnim promjenama u Italiji i ponovljenih predsjedničkih izbora u Austriji.

Ni glasanje u Italiji, ni izbori u Austriji na prvi pogled nemaju izravne veze s Europskom unijom, ali je i EU prisutna u kampanji, barem kao tema, a ishod će u mnogome utjecati na daljnja kretanja unutar Europske unije. Italija je navikla na političku nestabilnost, ali ta nestabilnost se nikada nije izravno odrazila na uvijek stabilnu Europsku uniju. Ovaj je put drugačije jer je stabilnost Europske unije ozbiljno načeta ishodom referenduma u Velikoj Britaniji o Brexitu, rastom euroskeptičnih stranaka krajnje desnice, ali i krajnje ljevice, te pobjedom Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvjesna ostavka

Opasnost da Matteo Renzi izgubi referendum danas te da Norbert Hofer pobijedi Alexandera Van der Bellena na predsjedničkim izborima u Austriji je ozbiljna i u EU se toga pribojavaju. Renzi bi u tom slučaju dao ostavku, barem je tako najavio, što bi izazvalo političku nestabilnost Italije. EU bi, kažu neki diplomati, mogla prevladati političku nestabilnost u Italiji, kao što je dosad prevladavala takvu nestabilnost i u Italiji i u drugim državama, ali ta nestabilnost bi mogla prouzročiti i nestabilnost financijskog sektora pa bi se od Europske unije očekivalo da intervenira i spasi talijanske banke. To bi moglo dovesti do nove grčke krize, ovaj put u znatno većoj državi i u znatno većem opsegu.

Iako Renzi posljednjih mjeseci nije baš štedio Europsku uniju i birokraciju u Bruxellesu, ipak bi u EU htjeli da on ostane na vlasti, odnosno da prođe reforma Ustava koju je on predložio, iako se EU previše ne obazire na sam sadržaj tih reformi. Bitno je da se spriječi nestabilnost Italije.

Ni austrijski izbori ne bi bili tako važni, pogotovo oni predsjednički jer austrijski predsjednik ne sudjeluje na sastancima Europske unije i nema nikakvog utjecaja u kreiranju politike unutar Europske unije, a moć mu je ograničena i u samoj Austriji. No, sama pomisao da bi se prvi put u jednoj državi članici Europske unije kao izabrani predsjednik naroda mogao pojaviti kandidat ekstremne desnice velik je udarac za Europsku uniju i načela za koja se EU dosad zalagala.

Tradicija lekcija

Europska je unija tijekom svoje povijesti navikla drugima po svijetu dijeliti lekcije o poštivanju multikulturalnosti, demokracije, ljudskih prava i integracije stranaca u njihovim društvima. A sada raste potpora populističkim i ksenofobnim strankama koje kampanju vode protiv stranaca i često i protiv Europske unije.

Austrijski su izbori možda još teži poraz europskih vrijednosti od talijanskog referenduma. Niti jedan, niti drugi kandidat na predsjedničkim izborima u Austriji ne dolaze iz tradicionalnih stranaka centra, lijevih ili desnih, nego iz krajnje desnice i Zelenih kojima je donedavno pripadao Van der Bellen. Međutim, ovaj zadnji je “manje zlo” za dvije glavne europske stranačke obitelji, EPP i Socijaldemokrate.

Kulminacija

Današnji izbori u Austriji i referendum u Italiji su kulminacija neželjenih situacija za EU u ovoj teškoj godini. Nitko u Bruxellesu ne vjeruje da bi i Talijani mogli krenuti putem Britanaca te izaći iz Europske unije, ali nitko više u EU ne može sa sigurnošću reći kako će se situacija nakon toga odvijati.

Već sljedeće godine EU čekaju novi izazovi, ponovno u obliku raznih izbora. Održavaju se parlamentarni izbori u Nizozemskoj gdje je porasla potpora ekstremnim antieuropskim snagama. Parlamentarni izbori se održavaju i u Njemačkoj gdje pada popularnost Angele Merkel, a raste potpora antieuropskim snagama. U Francuskoj postoji velika vjerojatnost da se Marine Le Pen nađe u drugom krugu predsjedničkih izbora. Iako vjerojatno neće pobijediti, već je uspjela primorati i strane desnog centra da svoju politiku pomaknu još više udesno.

Ako Renzi uspije dobiti potporu na referendumu u Italiji za ustavne reforme, a Austrijanci ne izaberu Norberta Hofera za predsjednika, bit će to olakšanje za Europsku uniju. U suprotnom će samo zadati još jedan težak udarac kakvih je Europska unija ove godine dobila već nekoliko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:18