ŽIVOTNI PAD

Nekad elitni špijuni, danas dostavljači pizze: ‘Kako da supruzi objasnim što se dogodilo...‘

U odgovoru ministarstva Rusije se spominju i učestala izvješća zemalja EU u kojima stoji da su diplomati ‘često pili i svađali se‘

Ruski špijun

 /Fp/afp/profimedia/afp/afp/profimedia

Zaposlenici ruskih diplomatskih misija na Zapadu, izbačeni nakon Putinove invazije na Ukrajinu, imaju poteškoća u pronalasku novih poslova nakon što su se vratili u Rusiju, piše Newsweek.

Nezadovoljni diplomati uputili su Vladimiru Putinu zajedničko pismo u kojem mu se tuže na svoje nevolje. Kako kažu, to je za mnoge prava osobna tragedija.

Nezavisni istraživački medij na ruskom jeziku dobio je to pismo preko izvora bliskog uredu predsjednika Putina, iako su u prispjelom dokumentu zacrnjena imena 11 potpisnika.

Nakon što je Putin 24. veljače 2022. započeo svoju invaziju na Ukrajinu, SAD je poveo međunarodni odgovor i Rusiji nametnuo sankcije s ciljem izoliranja njezine ekonomije.

Mjere su uključivale protjerivanje 698 ruskih diplomata iz europskih zemalja, od kojih je gotovo polovina radila za ruske obavještajne agencije GRU, SVR i FSB.

U pismu nezadovoljnih diplomata - zapravo špijuna - stoji kako su nakon početka ‘specijalne vojne operacije‘ zemlje EU-a, među ostalima, ‘proglasile diplomatski rat našoj zemlji‘ u kojem su obavještajni dužnosnici koji su ‘izvršavali teške i ponekad opasne zadatke‘ morali napustiti europske zemlje.

Za mnoge obitelji tih dužnosnika, ‘neočekivano napuštanje diplomatskih misija postalo je osobna tragedija i priskrbila im brojne probleme‘, stoji u pismu. Između ostalog, bili su prisiljeni platiti smještaj u Moskvi i pronaći mjesto u vrtićima i školama za svoju djecu.

Nadalje kažu kako ‘skoro sve supruge tih dužnosnika imaju visoko obrazovanje pa su i same počele tražiti posao, no u Rusiji naprosto nema odgovarajućih poslova s dovoljno visokim plaćama‘.

Insider je objavio i screenshot odgovora ruskog Ministarstva vanjskih poslova iz kojeg se vidi da su propali pokušaji da se te izbačene diplomate ‘uhljebi‘ u ruskim veleposlanstvima u Africi, Južnoj Americi i bivšim sovjetskim zemljama, jer su sve pozicije u tim ambasadama već zauzete.

U tom se pismu također spominje i da je na Zapadu bilo izvješća kako su ti obavještajni dužnosnici bili posve ‘nekompetentni, neaktivni, a ponekad i posve neprofesionalni‘, te da su često previše pili i započinjali svađe.

Diplomati upozoravaju da su prije invazije ruski obavještajni dužnosnici Rusiji odavali vitalne informacije o vojnoj sposobnosti Ukrajine. Insider navodi kako je vojna obavještajna služba Ruske Federacije (GRU) prije invazije Moskvu upozorila da Ukrajinci neće ruske trupe dočekati kao osloboditelje, no da se službena Moskva na to upozorenje oglušila.

Neki od potpisnika pisma kazali su i kako pritužbe dolaze ‘ne toliko od samih dužnosnika, već od njihovih supruga‘ koje su nesretne jer su im u Rusiji sugerirali da ‘prihvate ponižavajuće poslove poput dostave pizza‘.

‘Vladimire Vladimiroviču (Putine), želimo naglasiti da se ne žalimo, nego samo tražimo da imamo fer tretman‘, stoji još u pismu nezadovoljnih diplomata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 08:59