Nema više klasičnih žarulja od 100 vata

BRUXELLES - Staromodne žarulje od 100 vata neće se od ovog tjedna više moći uvoziti u EU, a nakon što prodaju svoje zalihe,europski ih dućani više neće smjeti prodavati.



Od 1. rujna klasične žarulje sa žarnom niti od 100 vata te žarulje s bijelim staklom bez obzira na jačinu, bit će zabranjene, a uskoro će slijediti i slabije žarulje.



Rizici za zdravlje




O takvoj su se promjeni, zbog uštede električne energije, dogovorili eksperti EU prošlog prosinca. Nove žarulje, poput onih kompaktnih fluorescentnih, mogu uštedjeti do 80 posto energije koje su inače trošila stara svjetla u domovima. Taj će potez smanjiti i zagađenje ugljikovim dioksidom u sklopu paketa klimatskih promjena EU. Trenutno oko 85 posto žarulja u kućanstvu troši previše struje. Udruga europskih potrošača BEUC pozdravila je uvođenje novih žarulja, ali i izrazila zabrinutost zbog rizika za zdravlje od visoke količine žive u novim žaruljama.



Problemi za potrošače




- Plan EU također ne zadovoljava potrebe nekih potrošača koji moraju koristiti klasične žarulje zbog osjetiljivosti na svjetlo - dodali su iz BEUC-a.



N. I. F.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 02:49