XINJIANG

NEMILOSRDAN UDAR NA ISLAMISTIČKE MILITANTE Kinezi ih napali bacačem plamena: 'Orao je našao svoj plijen!'

 Foto: iStock/Getty

Kineski specijalci upotrijebili su bacač plamena kako bi natjerali grupu navodnih islamističkih terorista da izađu iz svojeg skrovišta u pećini i tada ih ustrijelili, prenosi britanski Mirror .

Teško naoružani specijalci iz kineske elitne postrojbe tako su otkrili i ubili 10, kako tvrde, terorista koji su se skrivali u pećinama u zapadnom dijelu kineske pokrajine Xinjiang.

Grupa, za koju se pretpostavlja da su islamistički teroristi i koja je bila dio veće grupe od 28 ljudi koji su uhićeni ili ubijeni, od rujna se skrivala u pećini u Aksu i odbijala izaći.

Prema kineskim izvješćima, specijalci su ih pokušali istjerati suzavcem no kako u tome nisu uspjeli, upotrijebili su bacač plamena.

Nakon što je pećina razorena, teroristi su istrčali iz skrovišta vitlajući noževima, no ubijeni su u brzoj akciji kineskih specijalaca.

Službeno izvješće kaže kako su pripadnici elitne postrojbe pronašli teroriste kao što 'orao pronalazi svoj plijen'.

Kineska vlada kaže kako je suočena s ozbiljnom opasnošću od islamističkih militanata i separatista u rudama bogatoj pokrajini Xinjiang gdje je u nasilju proteklih godina ubijeno više stotina ljudi.

No grupe za ljudska prava upozoravaju da Kina nikad nije pokazala uvjerljive dokaze o postojanju povezanih militantnih grupa koje se bore protiv vlasti. Nemiri su, tvrde oni, u velikoj mjeri izazvani frustracijom Ujgura, lokalnog muslimanskog naroda čijim pripadnicima kineske vlasti brane prakticiranje vjere i kulture.

Peking ustrajno negira optužbe o nepoštivanju ljudskih prava, no istovremeno otežava rad međunarodnih neovisnih istražitelja.

Dilxat Raxit, glasnogovornik jedne ujgurske skupine u egzilu, u svojem priopćenju kaže kako su pariški napadi dali Kini izgovor da upotrijebi bacače plamena protiv nenaoružanih pripadnika njegova naroda koji nemaju nikakvu pravnu zaštitu.

Kineski dužnosnici pak stanje u pokrajini Xinjiang opisuju kao dio globalnog nastojanja da se stane na kraj teroristima.

Zapadne zemlje, međutim, nerado surađuju s Kinom po tom pitanju upravo zbog velike mogućnosti da se radi o velikoj povredi ljudskih prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 08:32