NEONACISTI ‘FRIZIRALI’ RAČUNE

Neonacistička NPD stranka kažnjena sa 1,3 milijuna eura

Njemački sud kaznio je neonacističku stranku NPD s više od milijun eura globe zbog nezakonitog korištenja državnih sredstava namijenjenih financiranju političkih stranaka. Riječ je o ekstremno desnoj organizaciji koju vlasti u Berlinu žele zabraniti.

Savezni upravni sud u Leipzigu presudio je da je NPD nepravilno vodio svoje računovodstvo kako bi se okoristio sredstvima koje savezna država daje manjim političkim strankama kako bi mogle funkcionirati, i to na temelju broja glasova koje su dobili.

Istraga u parlamentu

Ta sredstva NPD koristi još od 2005. godine i iznimno su važna za njegov opstanak jer su, primjerice, 2011. iznosila ukupno 42 posto cijeloga stranačkog proračuna koji se procjenjivao na tri milijuna eura. Presuda je kulminacija optužbi koje traju od 2009. godine kada je njemački savezni parlament otkrio da je stranka namještala svoje knjigovodstvo kako bi uzela više novca.

Udarac prije procesa

Tada je čelnik parlamenta Norbert Lammert tvrdio da su njemački ekstremni desničari primili 1,25 milijuna više nego što imaju pravo te da državi, uzme li se u obzir i kazna za nezakonitosti, duguju 2,5 milijuna eura. Sud u Leipzigu kaznio je NPD sa 1,3 milijuna eura, obrazloživši kako je čelništvo stranke u međuvremenu riješilo neke nepravilnosti.

Novac koji moraju vratiti državi sigurno će prouzročiti dodatne probleme stranci kojoj prijeti zabrana zbog rasističkih i antisemitskih stavova. Prošli su se tjedan predsjednici 16 saveznih država složili da će podržati novi pokušaj zabranjivanja NPD-a. Takvi pokušaji, kojih je bilo i prije, redovito su propadali zbog činjenice da je njemačka država u NPD infiltrirala agente pa je nemoguće utvrditi koliko su ti doušnici utjecali na djelovanje stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 20:12