ZORAN MILANOVIĆ

‘Nepravedno je da je Albanija od 2009. u NATO-u, a još uvijek u ranoj fazi pregovora o pristupanju EU-u‘

Milanović je također izrazio nadu da će se proces integracije u EU "značajno ubrzati što je od velike važnosti za stabilnost jugoistočne Europe"

Zoran Milanović

 Ranko Suvar/Cropix

Nepravedno, nelogično i neodrživo je da je Albanija još 2009. ušla u NATO, a još uvijek je u ranoj fazi pregovora o pristupanju EU-u, poručio je hrvatski predsjednik Zoran Milanović u srijedu u govoru pred albanskim parlamentom.

„Više puta smo u bilateralnim i multilateralnim forumima naglasili kako smatramo nepravednim i nelogičnim pa čak i neodrživim da je Albanija još 2009. postala članica NATO-a, a da je 2023. i nadalje tek u ranoj fazi procesa pregovora s Europskom unijom“, kazao je Milanović u govoru pred albanskim parlamentom.

„Čestitam Albaniji na iznimno velikom napretku postignutom tijekom zadnja tri desetljeća, on je vidljiv na svakom koraku. Iskreno se nadam da će ova postignuća biti pravedno vrednovana tamo gdje se vrednuju, a to je Bruxelles i institucije Europske unije“, istaknuo je, dodavši kako Hrvatska "pridaje veliku važnost stabilnosti, sigurnosti i napretku jugoistočne Europe te snažno podupire europsku perspektivu cijelog ovog prostora“.

Milanović je također izrazio nadu da će se proces integracije u EU „značajno ubrzati što je od velike važnosti za stabilnost jugoistočne Europe“.

Hrvatski je predsjednik poručio kako je Albanija jedan najbližih prijatelja Hrvatske i pouzdani partner „s kojim nas puno toga veže, uključujući zajedničke vrijednosti“.

„Naše dvije prijateljske i savezničke države dijele mnoge povijesne, kulturne, geografske i političke veze. Kao dvije sredozemne jadranske zemlje dio smo šireg područja koje je stoljećima jedan od centara europske povijesti“, kazao je Milanović.

Prijateljstvo albanskog i hrvatskog naroda „seže daleko u prošlost“, a potvrđeno je i tijekom Domovinskog rata kada su se mnogi Albanci pridružili obrani Hrvatske, naglasio je hrvatski predsjednik.

U govoru je apostrofirao i zajednicu Arbanasa u Zadru, dok je kao istaknute pojedince koji povezuju Hrvate i Albance posebno istaknuo renesansnog kipara i graditelja albanskih korijena Andriju Alešija te hrvatskog povjesničara Milana Šufflaya, jednog od utemeljitelja albanistike.

Milanović je u srijedu započeo svoj dvodnevni posjet Albaniji na poziv predsjednika Bajrama Begaja s kojim se sastao ranije u srijedu.

Prije govora u parlamentu Milanović se sastao s predsjednikom albanske vlade Edijem Ramom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:20