GLATKO GA ODBILI

Netanyahu predložio povijesnu lekciju osoblju UN-a, njihov šef poručio: 'Ne, hvala!'

 REUTERS

JERUZALEM - Specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda za Bliski Istok Nickolay Mladenov odbio je u subotu ideju izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da organizira seminar iz povijesti za osoblje Ujedinjenih naroda, nakon što je Unesco pozvao Izrael na poštivanje slobode muslimana na molitve na Platou džamija.

Prošlog mjeseca je Unesco oštro osudio izraelske napade i nelegitimne mjere koje ograničavaju pristup muslimana svetom mjestu džamije al-Aksa na Platou džamija u Jeruzalemu, trećem svetom mjestu Islama.

Za židove je to mjesto koje nazivaju Brdom hrama najsvetije mjesto judaizma.

Na svaki židovski blagadan, odlaze na Plato džamija i traže zabranu pristupa muslimana.

Ogorčen što Unesco nije spomenuo termin Brdo hrama i kritizirajući apsurdnu rezoluciju koja ignorira jedinstvenu povijesnu vezu judaizma i Brda hrama, Netanyahu je u petak predložio da će osobno organizirati seminar o židovskoj povijesti za cijelo osoblje UN-a u Izraelu i za diplomate.

"Ne hvala", odgovorio je dan kasnije specijalni izaslanik UN-a za mirovni proces na Bliskom istoku Nickolay Mladenov.

Plato džamija u starom gradu u istočnom Jeruzalemu, palestinski dio okupiranog svetog grada kojeg je pripojio Izrael prije gotovo pola stoljeća, u središtu je izraelsko-palestinskog sukoba. Svaki incident na tom svetom mjestu izaziva strahovanja od vjerskog zaokreta tog gotovo 70-godišnjeg sukoba za zemlju između Izraelaca i Palestinaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 01:08