MJESECIMA TAMO LEŽAO

NEVIĐENA ALJKAVOST BELGIJSKE POLICIJE Ispod hrpe papira u postaji pronašli ključni dokaz koji je možda mogao spriječiti napad u Bruxellesu!

 REUTERS

Belgijska policija u postaji je pronašla izgubljeni mobitel pariškog bombaša nekoliko mjeseci nakon što ga je izgubila. Telefon je pripadao Brahimu Abdeslamu, brata od Salaha koji čeka na suđenje za pariške napade.

Mobitel je zaplijenjen od strane policije u veljači 2015. i u njemu su dokazi da je Abdeslam cijelo vrijeme bio u kontaktu s društvom koje je izvelo krvave napade u Parizu i Bruxellesu.

Osramoćene belgijske vlasti odmah su naglasile da izgubljeni telefon nije utjecao na istragu protiv militanata Islamske države.

- Sadržaj mobitela je skinut i prije nego što je izgubljen. Sve informacije su u našem sistemu - rekao je jedan od šefova policije iz Bruxellesa za BBC.

- Istina je, telefon smo pronašli ispod hrpe papira - skrušeno je priznao Berckmans.

Abdeslamov dokaz prvo je zaplijenjen u jednoj istrazi koja nema veze s terorizmom, već s drogom. Trebao je biti predan u ruke jedinice za borbu protiv terorizma, ali u međuvremenu je negdje nestao. Štoviše, belgijske novine La Derniere Heure tvrde da mobitel zapravo nikada nije stigao u ruke elitne jedinice koja lovi teroriste. Kao ključni dokaz naveli su da uređaj nikada nije napustio policijsku stanicu u Molenbeeku.

Još dalje su otišli novinari De Tijda koji su dobili uvid u završni policijski izvještaj o napadima na Bruxelles. Tamo piše da je mobitel bio velika šansa policije da razbije terorističku ćeliju prije napada.

RTBF također piše da mobitel nije detaljno pregledan zbog manjka ljudi u policiji.

Belgijska policija i ranije je kritizirana, na teret su joj stavili da nije upozorila francuske vlasti da je Abdeslam osumnjičeni džihadist i da je olako dopustila da terorist pobjegne nakon pariških napada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:15