RANILI 50 LJUDI

NEVIĐENI BOMBAŠKI NAPAD Šest samoubojica raznijelo se u zgradi iračkog Ministarstva prometa

U četvrtak poslijepodne još nitko nije bio preuzeo odgovornost za napad ali se komentira kako je napad čisti rukopis al-Qaide i skupina povezanih s njom
 Screenshot: YouTube

Šest bombaša samoubojica raznijelo se u četvrtak u zgradi iračkog Ministarstva prometa u Bagdadu. Ubijeno je 24 ljudi. Iračka vojska već se mjesec dana bori s hakim naletom protuvladinih snag u zapadnoj pokrajini Anbar. U četvrtak poslijepodne još nitko nije bio preuzeo odgovornost za napad ali se komentira kako je napad čisti rukopis al-Qaide i skupina povezanih s njom. Najopasnija od njih, Islamska država Irak i Levant (ISIL) nizom je terorističkih napada zautavila zamah vladinih snaga u pokušaju da preuzmu kontrolu u zemlji. Reuters citira jednog visokog dužnosnika iračkih sigurnosnih službi koji tvrdi da je šest napadača uzelo više osoba za taoce, većina su bili čuvari zgrade ministarstva. Devetoricu su ubili.

Četvorica su napadača aktivirali eksploziv s kojim su bili opasani, a petoga je ubila vojska. Posljednje je umro nedugo nakon što su ga upucali.

“Razina sigurnosti u zgradi ministarstva bila je ispod normalne jer kao servisna zgrada nema status osjetljivog mjesta.” rekao je drugi izvor koji citira Reuters.

U napadu je ranjeno 50 osoba. Većinom šijihtska iračka vlada stalna je meta sunitskih militantnih skupina ali one nikad kao sada nisu imale otvorenu kontrolu nad iračkim gradovima,ISIL je preuzeo dva grada u Anbaru na granici sa Sirijom a trenutno se vodi rovovska borba za Falluju, koja je prema UN-ovim podacima iz grada istjerala više od 140.000 ljudi. Premijer Nuri al-Maliki zatražio je međunarodnu podršku i oružje za borbu protiv al-Qaede. Stanje u Iraku pogoršava se zbog rata u Siriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:08