PLAGIJATI I CENZURA

NEVIĐENI SKANDAL Država hakirala portal koji je ministra ulovio u prepisivanju doktorata?!

 Zelić/CROPIX

BEOGRAD - Nakon nedavnih katastrofalnih poplava ovih su dana u prvi plan pozornosti srbijanske javnosti dospjele dvije uzajamno isprepletene afere - cenzura u medijima i na internetu i optužbe skupine stručnjaka da je doktorat ministra policije plagijat.

Izravni sudionik postao je i premijer Aleksandar Vučić, ustvrdivši da su optužbe za cenzuru lažne i zahtijevajući od dužnosnice Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) za slobodu medija Dunje Mijatović ispriku nakon što je ukazala na zabrinjavajući trend cenzure na internetu u Srbiji.

"Duboko sam zabrinuta zbog navoda da su sajtovi i online sadržaji blokirani. To je jasno kršenje prava na slobodu izražavanja. Online sadržaj protumačen kao kritički prema vlastima uklonjen je s nekoliko sajtova u Srbiji", priopćila je Mijatović.

"Ne slažem se s ocjenom iz OESS-a o navodnoj cenzuri. Apsolutno je netočno da je bilo zahtjeva za povlačenje nekih tekstova", reagirao je Vučić tražeći ispriku.

"Kada je riječ o obaranju internet stranica i skidanju tekstova s web stranica... to se događalo i ako je to posljedica postupanja nekog državnog organa, onda je to nedopustivo", ocijenio je državni povjerenik za informacije od javnog značenja Rodoljub Šabić.

Istodobno s prepiskom Vučić-OESS, na portalu Peščanik pojavio se tekst u kojem trojica stručnjaka tvrde da je doktorat aktualnog ministra unutarnjih poslova i nekadašnjeg predsjednika srbijanskog parlamenta Nebojše Stefanovića plagijat, uz pojedinačna navođenja spornih dijelova doktorata.

Mediji, posebice tabloidi za koje su takve tvrdnje obično poslastica i vijest za naslovnice, prešutjeli su u prvom valu tu informaciju, a kad je portal Peščanik ubrzo hakiran i oboren, a cijeli slučaj prijavljen MUP-u Srbije koji je pokrenuo istragu, optužbe o cenzuri dobile su novu dimenziju.

Usporedno s tvrdnjama prozvanog ministra Stefanovića i dužnosnika privatnog sveučilišta Megatrend, na kojem je Stefanović doktorirao, da su optužbe o plagijatu lažne, društvene mreže i pojedini mediji su u prvi plan ponovno istaknuli cenzuru i ograničavanje slobode u razmjeni informacija.

Nakon Vučićeva pisma OESS-u i zahtjeva za isprikom, na Twitteru se oglasila i dužnosnica OESS-a za slobodu medija Dunja Mijatović navodeći da je s Vučićem u međuvremenu razgovarala i dobila uvjeravanja kako će se osobno on i njegova vlada pozabaviti pitanjem blokiranja portala, tekstova i komentara na internetu.

Ombudsman Saša Janković ocijenio je u ponedjeljak da je u Srbiji na djelu "izvanredna situacija nad slobodom izražavanja" zbog niza događaja koji zajedno govore kako je "uložen napor da se suzbije kritika" te naglasio da premijer nije zadužen za procjenu o tome ima li cenzure, već je to nadležnost ombudsmana.

Kako je priopćio MUP Srbije, na zahtjev Višeg javnog tužiteljstva pokrenuta je istraga povodom sprečavanja i ograničavanja pristupa internet portalu Peščanik (www.peščanik.net) kako bi se otkrilo tko je sprečavao i ograničavao pristup javnoj mreži.

Vučić je u utorak na tiskovnoj konferenciji potvrdio kako je istragom ustanovljeno da stranica Peščanika bila "napadnuta s dvije adrese" ali da taj napad "nema nikakve veze s državom" naglasivši kako će država sve takve slučajeve ispitati i objelodaniti tko stoji iza njih.

Istodobno, Vučić se stavio u zaštitu ministra policije i potpredsjednika Srpske napredne stranke Nebojše Stefanovića ustvrdivši kako je obrazloženje trojice naučnika da je njegov doktorat plagijat "najgluplje obrazloženje koje je ikad čuo" dodavši međutim kako "stručna javnost treba ocijeniti radi li se o plagijatu ili ne".

Na pitanje o tome hoće li ministar Stefanović podnijeti ostavku utvrdi li se da je disertacija ipak plagijat, Vučić je rekao da će Stefanović "u tom slučaju sigurno znati šta treba napraviti".

U tekstu objavljenom na Peščaniku autori Uglješa Grušić, docent Sveučilišta u Nothinghamu, Branislav Radeljić, izvanredni profesor sveučilišta East London i Slobodan Tomić s Londonske škole ekonomije i političkih znanosti, tvrde kako postoje ozbiljne indicije da je u radu mnogo plagijata i da je naslovna tema promašena. Mića Jovanović, rektor privatnog sveučilišta Megatrend na kojem je Stefanović obranio doktorsku tezu, izjavio je pak da je doktorska disertacija ministra Stefanovića "apsolutno autentično znanstveno djelo".

Predsjednica nacionalnog vijeća za znanost Vera Dondur kazala je međutim da u Srbiji ne postoji precizne procedure kojom bi se utvrdilo je li nečiji doktorski rad plagijat, niti postoje zakonske posljedice ako je tako, a predsjednica parlamentarnog odbora za znanost Aleksandra Jerkov najavila je posebnu sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o doktorskoj disertaciji ministra unutarnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 01:42