ISTRAGA LIKVIDACIJE

NEVJEROJATAN DETALJ SLUČAJA UBOJSTVA NOVINARKE NA MALTI Ubojice otkriveni zbog posve bizarnog razloga... a to im se dogodilo zbog škrtosti

 
Daphne Caruana Galizia
 REUTERS

Tko je ono rekao da nema savršenog ubojstva? George DeGiorgio (55), njegov mlađi brat Alfred i 55-godišnji Vincent Muscat skovali su izvrstan plan. Maltežanin George, među kriminalcima poznat kao “ic-Ciniz”, isplovio je iz Velike luke u Valletti svojom luksuznom jahtom.

Čekao je na telefonski poziv brata Alfreda, zvanog il-Fulo. Alfred i Muscat (među prijateljima il-Kohhu) bili su 50-ak kilometara dalje, i skriveni na vrhu jednog brda čekali da naiđe automobil novinarke Daphne Caruane Galizie. Alfredov posao je bio da, kad Daphnin auto dođe do određene točke, nazove svog brata. George bi onda s jahte poslao SMS kojim bi detonirao eksploziv postavljen pod sjedalo Daphninog automobila.

Bratov aparat

George je poruku trebao poslati s posebno udešenog mobitela kako im policija ne bi ušla u trag. I onda? I onda je shvatio da je potrošio sve impulse. Daphne je trebala naići za minutu. Odlučio je iskoristiti mobitel svog brata i nadoplatio tri eura na prepaid-račun s kojeg je trebalo poslati smrtonosnu tekstualnu poruku. Zahvaljujući toj greški, skupina je otkrivena, prenosi The Daily Beast u rekonstrukciji ubojstva poznate malteške novinarke, čija je smrt izazvala ozbiljan politički potres u maloj otočnoj članici EU.

ATTENTION EDITORS - VISUAL COVERAGE OF SCENES OF INJURY OR DEATH  A white sheet covers the body of investigative journalist Daphne Caruana Galizia after a powerful bomb blew up a car (R, partially hidden), killing her in Bidnija, Malta, October 16, 2017. REUTERS/Darrin Zammit Lupi TEMPLATE OUT. - UP1EDAG1B260B
REUTERS
Bijelom plahtom prekriveno je tijelo Daphne Caruane Galizije nakon što je snažna bomba raznijela njen automobil

Daphne Caurana Galizia imala je popularni blog na kojem je pisala o korumpiranim političarima svih stranaka, koristeći podatke iz Panama Papersa, velikoj količini dokumenata objavljenih 2015. koji su otkrili rašireni obrazac međunarodnog pranja novca. Novinarka se zamjerila mnogima, protiv nje je bilo podneseno 36 tužbi za klevetu. Ubojstvo novinarke šokiralo je Maltu i skrenulo pozornost na zabrinjavajuće stanje slobode medija u toj državi.

Sve zbog škrtosti

Skoro dva mjeseca nakon eksplozije, malteška policija prošlog je mjeseca uhitila desetero osumnjičenih. Svi su Maltežani s kriminalnim pedigreom. Policiji nije bilo teško otkriti skupinu: mobilna stanica registrirala je sve pozive na tom području. Da je na vrijeme uplatio bon za mobitel, George bi najvjerojatnije ostao na sigurnom, kao i čitava kriminalna skupina. Kad je nadoplatio račun, nazvao ga je mlađi brat da mu kaže da Daphne nailazi. George je poslao ubilački SMS. I nakon toga, s drugoga mobitela, poruku supruzi: “Otvori bocu vina za mene, draga”. Daphne je odletjela u zrak.

Georgea, Alfreda i Vincenta, skupa s još sedam kompanjona, policija je uhapsila pored skladišta za krumpire u luci gdje su se okupljali. Svi se vode kao nezaposleni, iako je George DiGiorgio nedavno snimljen s automobilom Crovette Stingray, parkiranom ispred skladišta za krumpire. Taj auto košta oko 70.000 eura. George, Alfred i Vincent ostali su u zatvoru, a drugi su pušteni uz jamčevinu. Smatra se da su pomagali u pripremi ubojstva, a da moguće nisu znali ni njegov motiv.

Novinarka je vozila rent-a-car. Eksploziv je pažljivo montiran, uz korištenje elektronske naprave koja satelitski otključava vozilo bez uključivanja alarma. U istrazi je pomagao i američki FBI: još se ne zna je li u elektronskoj napravi korišten eksploziv Semtex, koji se ne proizvodi na Malti ili pak TNT, koji se proizvodi.

Policija ispituje i je li ovo ubojstvo povezano s pet drugih eksplozija auto bombi na Malti od 2016 o kojima je Galizia pisala. Smatrala je da su povezani s unosnim poslom krijumčarenja nafte između ISIL-a u Libiji i kriminalnih grupa na Malti i Italiji. No tko bi mogao biti naručitelj ubojstva? O tome zasad nema nikakvih naznaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:08