MALTA

NEVJEROJATAN ŽIVOT NEUSTRAŠIVE ŽENE KOJU SU MUČKI SMAKNULI U DRŽAVI U KOJOJ SU UBOJSTVA RARITET Slali su joj izmet, ubili tri psa, no ona je ustrajala

Daphne Caruana Galizia
 Darrin Zammit Lupi / REUTERS

Daphne Caruana Galizia imala je mnogo neprijatelja. Mnogi je zbog njezine bespoštedne i uvredljive kritike nisu voljeli.

Svi na otoku s manje od pola milijuna stanovnika poznavali su je kao Daphne. Deset godina prije detonacije bombe pod njezinim automobilom počela je na engleskom pisati blog Running Commentary. Istraživala je i političke i kriminalne slojeve rodnog otoka, a mjesecima prije smrti proučavala je Panamske dokumente.

Projekt Daphne

Njezin posljednji komentar prije ubojstva bio je: “Gdje god pogledaš, posvuda su lopovi. Situacija je beznadna”. Otok na kojem je živjela bio je poznat po odličnoj klimi za online kockanje, izbjegavanje poreza i bavljenje kriptovalutama. Ona je smatrala da politička elita žmiri i sama skupljajući vrhnje. Što god mislili o njoj, a stavovi su Maltežana bili podijeljeni, Caruana Galizia bavila se žestokim, eksplozivnim novinarstvom, ne posustajući dugih 30 godina. Kao majka trojice sinova, sredinom svojih 20-ih godina postala je prva prepoznatljiva kolumnistica na Malti.

Nakon šokantne likvidacije 16. listopada prošle godine 18 medijskih kuća uključilo se u Projekt Daphne na čijem je čelu pariška organizacija Forbidden Stories, koja nastavlja rad ubijenih ili zatvorenih novinara. Daphne Caruana Galizia bila je hrabra žena. Nepoljuljano je primala verbalne i pravne udarce, a povremeno i fizičke prijetnje. S godinama su napadi bivali sve ozbiljniji. Nakon vrijeđanja na cesti dobila je izmet u poštanskoj pošiljci. Obiteljski škotski ovčar zaklan je i ostavljen na kućnom pragu.

Terijer Zulu je otrovan. Drugi škotski ovčar Rufus je ubijen iz vatrenog oružja. Njezin najstariji sin Matthew sjeća se da su ga vidjeli kako se krvav vraća kući dok ih je majka vozila u školu. Najmlađi sin Paul (29) sjeća se kasnog povratka kući i požara. Pokraj kuće su bile nabacane automobilske gume, polivene kerozinom i zapaljene. U kući su u tom trenutku spavali Daphne i suprug Peter. Nakon toga su sagradili zid i od kuće napravili malu utvrdu.

47 tužbi

Istražitelji vjeruju da je njezinu smrt naručila mafija zbog pisanja o pranju novca, a ne netko iz političkih krugova. No, uoči njezine smrti nekoliko je najpoznatijih malteških političara bilo na njezinu nišanu, a oko njezina života kao da se stvarao obruč. U trenutku smrti protiv nje se vodilo 47 tužbi, stalno su je progonili pristaše Laburističke stranke protiv koje je pisala, jedan od njezinih sinova naglo je opozvan s diplomatskog položaja u Indiji.

U jednoj od ranijih kampanja tada još opozicijska Laburistička stranka njezino je lice postavila na oglasne ploče proglašavajući je “glasom političke elite”. “Osjećam se kao žrtveno janje”, izjavila je u posljednjem intervjuu.

Pristaše Laburističke stranke snimali su je gdje god je krenula. Komentirali su da će se “izliječiti samo ako kuša malo lijeka koji daje svima drugima”. Prestala je ići na plažu. Bojala se sastajati sa izvorima.

Daphne je bila izrazito kritična prema premijeru Josephu Muscatu. Mrzili su je i drugi političari. Nakon Panamskih dokumenata objavila je da su Keith Schembri, šef premijerova ureda, i Konrad Mizzi, ministar energetike, koristili usluge tvrtke Mossack Fonseca te otvorili tvrtke u Panami. Nakon što je njezine optužbe počela koristiti oporba, Muscat je raspisao nove izbore i pobijedio.

Dotad se Daphne razišla i s opozicijskom Nacionalističkom strankom. U siječnju 2017. objavila je da je ministar ekonomije Christian Cardona viđen u bordelu u Düsseldorfu dok je bio u službenom posjetu Njemačkoj. Cardona ju je tužio za klevetu. Kako bi ga povezali s bordelom, njezini su odvjetnici tražili ispis lokacija s njegova mobitela, a njegovi su uspjeli u zahtjevu da se zamrznu svi njezini računi.

Tko je naručitelj

Na dan smrti Daphne je sjela u automobil upravo kako bi s bankom razgovarala o svojem računu. To nije znala, no trojica muškaraca tad su je već danima pratila. Istražitelji su to otkrili po informacijama iz njihovih mobitela. Alfred Degiorgio motrio je njezine dolaske i odlaske pušeći cigaretu na vidikovcu blizu njezine kuće. To kobno jutro Daphne je dovršila članak o šefu premijerova ureda Schembriju. Oko tri sata poslijepodne spremila se za banku. Tri muškarca bila su na svojim mjestima. Bomba je podmetnuta pod automobil tijekom noći. Kad je vidio da sjeda za volan, Alfred Degiorgio nazvao je brata Georgea.

On je poslao SMS i aktivirao bombu. Eksploziv nije odmah grunuo. Prvo je došlo do manje eksplozije, a njezin se automobil zaustavio i zadimio. Prije nego što je uspjela iskočiti odjeknula je prava eksplozija. Komade njezina tijela skupljali su s ceste. Zahvaljujući mobilnim telefonima, policija je došla do počinitelja. Braća Degiorgio i Vince Muscat, poznati kriminalci s Malte, uhićeni su i optuženi. Koristili su tri stara, jeftina mobitela koje su bacili nakon obavljenog posla. SIM kartice su kupljene još 2016., a aktivirali su ih lani krajem kolovoza.

George Degiorgio bio je dobre volje nakon detonacije. Dok je Daphnin sin Matthew, jedan od prvih koji su dotrčali, zurio u ostatke svoje majke, Degiorgio je u 15.30 poslao poruku supruzi: “Kupi vino, ljubavi!”

No, tko je naručitelj zločina? Dva detektiva rekla su Reutersu kako su još davno razgovarali o tome. Komentirali su tada da Daphne ima toliko neprijatelja da bi bilo teško saznati tko je od njih povukao okidač.

Daphnina obitelj optužuje da je policiju izvijestila o informaciji da je ministar gospodarstva Cardona redoviti posjetitelj kafića u koji su zalazila i braća Degiorgio. No, policija još ne želi ispitati osobe koje imaju motiv za ubojstvo, a ubojice poštuju zakon omerte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:09