ŠVEDSKI SLUČAJ

NEVJEROJATNA ODLUKA SUDA 'Masturbiranje u javnosti nije zločin ako nije usmjereno prema nekome'

U zemlji poznatoj po naprednom pristupu društvenim pitanjima i toleranciji na mnogim područjima, ali i vrlo strogoj zaštiti djece te nemilosrdnom progonu seksualnog zlostavljanja, sud je donio nesvakidašnju presudu u slučaju 65-godišnjaka koji je masturbirao na plaži.

Naime, stariji muškarac koji je skinuo gaćice na plaži Drevviken blizu Stockholma i počeo masturbirati bio je optužen za seksualni napad. No, sud je zaključio da, iako se može dokazati da se skinuo i masturbirao, nikakav zločin nije počinjen.

S time se suglasilo i tužiteljstvo, komentirajući da nema zločina ako čin nije usmjeren prema nekoj osobi, te se neće žaliti na presudu.

Ova odluka švedskog suda otvorila je raspravu oko toga hoće li odsad javno masturbiranje u Švedskoj biti dozvoljeno, dok god nije usmjereno prema nekoj osobi. Državni tužitelj Olof Vrethammar komentirao je za švedske novine Mitti, kako prenosi Local , da se s ovom sudskom presudom može zaključiti da je u redu masturbirati na plaži. Takav čin može se okarakterizirati kao remećenje javnog reda, dodao je.

Nedavno je u Švedskoj na istom sudu donesena slična presuda u slučaju 15-godišnjaka koji je oslobođen optužbe za seksualni napad nakon što je bacio svoje donje rublje u jezero i stao gol ispred dvije maloljetne djevojčice. Iako su djevojčice tražile da bude kažnjen zbog zlostavljanja, okružni sud Södertörn je zaključio da njegov nastup nije bio seksualne prirode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 06:58