OTVORENA ISTRAGA

NEVJEROJATNO: OVO JE SNIMLJENO U EUROPI 2017. GODINE U zemlji posljednjeg europskog diktatora događa se užas koji je teško i zamisliti

 Screenshot: YouTube Euronews

Gotovo stotinu teško bolesne djece i mlađih osoba bilo je na rubu gladi u bjeloruskim sirotištima, što je šokiralo javnost i pokrenulo kriminalnu istragu, piše Marina Vorobei iz Minska za Guardian.

Doktori, službenici iz dječjih domova i državni tužitelji otkrili su da se u domovima za siročad nalazilo desetke djece koja su godinama pothranjena, neka doslovno do ruba smrti, na primjer tinejdžeri koji su imali samo 15 kilograma ili jedna 20-godišnjakinja koja je spala na 11,5 kila!

Fotografije i video snimke iz sirotišta u Minsku podsjetile su mnoge na rumunjski skandal sa sirotištima tijekom 1990-ih godina. Novinarka ističe da su neke od fotografija iz Lukašenkove Bjelorusije toliko potresne da ih Gurdian nije želio objaviti.

Vlasti su pokrenule istragu koja bi trebala utvrditi zašto i kako su djeca završila u životnoj opasnosti, a tužitelji kažu da su očito žrtva pothranjenosti i zanemarivanja zbog čega je nekoliko upravitelja tih sirotišta već dobilo otkaze. No, neki od njih već su počeli s nevjerojatnim opravdanjima za stravično stanje u kojem su se djeca našla, prebacivši krivnju na njihove tjelesne i psihičke bolesti.

- Ova djeca nikada nisu hodala. Stalno su krevetu i nemaju mišića. Njihove noge su zapravo čačkalice prekrivene kožom - rekla je direktorica sirotišta Cherven, Ella Borisova.

- Takvo dijete nikada neće ustati i hodati sa ili bez specijalne, kalorijama bogate prehrane. Za našu instituciju je najvažnije da ova djeca budu čista, suha, nahranjena i da dobiju svu medicinsku pomoć na vrijeme - rekla je Borisova

Problem se krije u činjenici da ova djeca, koja su gotovo sva teško bolesna, zahtijevaju bogatu nutritivnu prehranu, to jest enteralnu prehranu koju im većina sirotišta nije omogućila. Uzrok tome navodno leži u činjenici da su takvu prehranu, koja se u pravilu sondom unosi direktno u probavni sustav, mogli propisati samo ovlašteni pedijatri - bolnice koje su pak za njih bile nadležne ih nisu slale u sirotišta jer su tu djecu smatrale "izgubljenim slučajevima".

Fotografije pothranjene djece prvi je objavio magazin Imena na svojim web stranicama, a ogorčeni čitatelji su fotografije usporedili s nacističkim logorima smrti. "Kao da ste u koncentracijskom kampu Buchenwald - kako je ovako nešto moguće u 21. stoljeću u Europi, da nema prikladne hrane za bolesnu djevcu", napisao je jedan od čitatelja.

Iako su neki pedijatri i ranije upozoravali na alarmantnu situaciju i pokušalo organizirati dobrotvorne akcije da se skupi novac kako bi se djeci omogućila adekvatna prehrana, odaziv je bio nikakav, rekao je jedan od doktora.

Osim očitih institucionalnih problema i zanemarivanja djece, direktorica jednog dječjeg doma Anna Gorčakova kao jedan od uzroka strašnog stanja u kojem su se djeca našla navod i opći odnos u društvu prema teško bolesnoj djeci:

- Njih se hrani i pazi na njih, ali ih se u osnovi tretira kao biljke - zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:16