S PLAŽE NA PRVU LINIJU FRONTE

NEVOLJE U TURISTIČKOM RAJU Grupa mladića preko noći nestala i nakon mjesec dana se javila: 'Mi smo u rukama Alaha'

 Reuters

Građani Kerale u Indiji svoju provinciju vole nazivati 'Božjom državom'. Ako uguglate ime te provincije na samom jugu države shvatit ćete i zašto. Dobit ćete fotografije samo sunca, palmi, bijelog pijeska, kristalno čistog mora... Jednom riječju - raj!

S tom konstatacijom ne bi se složio stanoviti Hafizuddin Hakim. Ovaj mirni i povučeni 23-godišnjak je u lipnju poručio supruzi da ide na Šri Lanku studirati islamske nauke. Otprilike u isto vrijeme još 20 mladića nestalo je iz gradova Kasargod i Palakkad, piše Guardian.

Mjesec dana baš nitko nije čuo ni riječi od odbjeglih mladića, ali onda je iz Afganistana u Kasargod stigla jedna audio snimka.

- Došli smo tamo gdje smo htjeli. Ne trebate gubiti vrijeme i prijaviti policiji, ne namjeravamo se vratiti. Mi smo u rukama Alaha.

Masovni odlazak grupe mladića u redove, vjeruje se, Islamske države samo je jedan u nizu incidenata koji produbljuje strah da će se radikalni indijski muslimani aktivnije uključiti u džihad. Indija je na trećem mjestu po broju muslimana u svijetu, ali vlasti do sada nisu imali previše problema s džihadistima. Primjerice, zabilježeno je da je u redove ISIS-a prešlo tek 90-ak ljudi. Gotovo zanemarivo.

- Više ih je otišlo iz Britanije i s Maldiva nego iz Indije - rekao je Vikram Sood, bivši šef indijske obavještajne službe.

Prve naznake da su ISIS-ovi 'skauti' opasno bacili svoje pipke na Indiju stigle su ovog mjeseca kada je američka ambasada u Delhiju izdala upozorenje povećane opasnosti od terorističkih napada na mjestima koje su omiljena zapadnjacima.

Međutim, jedna stvar indijskim vlastima nikako nije jasna. Zašto najviše džihadista dolazi iz Kerale, a ne primjerice iz Kašmira. Što je navelo mladiće da napuste najrazvijeniju i najbogatiju pokrajinu u Indiju i otiđu u brda Afganistana?

- Nikome ništa nije jasno. Najbolji je primjer Haim. Bio je potpuno normalan mladić, pravi dečko s plaže. Sve mu je bilo polagano, pušio je, pio, družio se s prijateljima. Vjera mu nije bila ni u primisli.

Izgleda da se sve promijenilo nakon što je Hakim otišao raditi u Ujedinjene Arapske Emirate. Odbacio je staro društvo i počeo se družiti sa studentima i profesorima s jednog učilišta selefijske muslimanske ideologije.

- Potpuno se promijenio. Imao je gustu bradu, isključio je kabelsku televiziju, prestao voziti automobil...

Radikalni islam nije novost za južnu Indiju, ali njegov utjecaj rapidno je porastao nakon velikih financijskih injekcija iz Saudijske Arabije, tvrdi Ashraf Kaddakal, profesor sa Sveučilišta Kerala. Ovaj profesor kaže da je njegova životna misija bila vratiti mlade na pravi put, ali uspjeha nema.

- Moja misija doživjela je totalni neuspjeh. Ti ljudi slijepo slijede svoje vođe...

Nacionalna obavještajna agencija ima na listi 16 ekstremnih i izuzetno opasnih džihadista, a među njima je zloglasni mudžahedin Shafi Amar za kojeg se vjeruje da je u Siriji i da je u posljednje vrijeme puno aktivniji u vrbovanju potencijalnih džihadista iz vlastite zemlje. Indijske agencije pišu da se vjeruje da se u matičnu zemlju vratio i Subahani Haja Moideen, jedan od šefova terorističke ćelije u sjevernoj Kerali. Navodno se borio za ISIS u Iraku, a tamo se intenzivno družio s ideolozima napada na Pariz.

Bez obzira na nove alarmantne podatke, profesor Kadakkal ne vjeruje da će se Indijci aktivnije uključiti u džihad.

- Indija jednostavno nije prava zemlja za takvu vrstu ekstremizma. Naša kultura jednostavno ne ide sa ISIS-ovih i al-Qaedinim radikalnim idejama...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:12