360.000 EURA

Ni mrtvom mu ne daju mira: Napoleona su zečevi plašili za života, a sada su kod njegovog groba napravili ogromnu štetu

U posljednja tri tjedna izvršene su dvije operacije. Svaki su put uhvaćena i preseljena dvadeset i četiri kunića, kaže glasnogovornik policije

Zečevi su preseljeni na imanje u Bréau, oko 50 kilometara od Pariza

 Kenzo Tribouillard/Afp/Profimedia/

Povijest priča da je Napoleon Bonaparte doživio poraz kod Waterlooa i prije službenog poraza. Dogodilo se to nakon što je francuskog cara u srpnju 1807. napala horda zečeva. Napoleon je upravo bio potpisao Tilsitski mir, ugovor kojim su okončali rat između Francuskog Carstva i Carske Rusije.

U znak proslave organizirao je lov na zečeve i naredio svom načelniku stožera da ih dovoljno prikupi. Načelnik Alexandre Berthier shvatio je zadatak s velikom ozbiljnošću i skupio tri tisuće zečeva na travnatom polju. Kada su zečevi pušteni iz kaveza, toliko su jurili da su napali Napoleona, koji se u strahu sklonio u svoju kočiju.

Čak i u njegovu počivalištu ispod velike zlatne kupole u Les Invalides u Parizu cara dan-danas muči prisutnost zečeva. Zečevi se brčkaju, skakuću travnjacima ispred spomenika, vesele turiste, ali ljute vlasti zbog štete koju su izazvali kopanjem.

image

Zečevi se brčkaju, skakuću travnjacima ispred spomenika, vesele turiste, ali i kopaju gdje god stignu

Ian Langsdon/Afp

Pariška prefektura poslala je policiju da ukloni približno tri stotine zečeva, tvrdeći da su prouzročili štetu od najmanje 360.000 eura na vrtovima, cijevima i odvodima.

Dva stoljeća kasnije, pariškoj je policiji cilj uspostaviti kontrolu nad potomcima stvorenja koja su natjerala i cijenjenog francuskog vojskovođu na povlačenje. Glasnogovornik prefekture je istaknuo: "U posljednja tri tjedna izvršene su dvije operacije. Dvadeset i četiri zdrava kunića svaki su put uhvaćena, cijepljena i puštena."

Zečevi su preseljeni na veliko imanje u Bréau, oko 50 kilometara jugoistočno od Pariza.

Unatoč uvjeravanju prefekture da zečevi neće biti ozlijeđeni, aktivisti za prava životinja tvrde da je njihovo premještanje okrutno i nepotrebno.

Pariška skupina Animaux Zoopolis izrazila je zabrinutost zbog mogućih žrtava tijekom hvatanja i transporta, posebno s obzirom na to da je novi dom zečeva u blizini sjedišta lokalnog lovačkog saveza. Prefektura, međutim, tvrdi da ih lovci neće smjeti gađati.

Godine 2021. odluka da se zečevi u Parizu proglase štetočinama, što bi otvorilo put za njihovo istrebljenje, poništena je nakon prosvjeda skupina za prava životinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:34