BARACK OBAMA

'Nije da naša vojska ne bi mogla umarširati u Raqqu, ali što ako teroristi iz Jemena izvedu napad, hoćemo i tamo slati vojsku?'

 AFP

Na summitu zemlja G-20 koji se održava u turskoj Antalyji američki predsjednik Barack Obama još jednom je izrazio solidarnost s francuskim narodom i sućut zbog žrtava divljačkog terorističkog napada koji je u petak izveden na više lokacija u Parizu, a iza sebe je ostavio 129 poginulih i 350 ranjenih.

"ISIS je lice zla. Naš cilj je uništiti tu barbarsku organizaciju", rekao je Obama u Turskoj i time stao iza francuskog predsjednika Hollandea koji je najavio nemilosrdan odgovor na "objavu rata" od strane Islamske države. Kako bi čim prije eliminirali prijetnju koju ISIS predstavlja njihovim državama, kao i cijelom civiliziranom svijetu, Francuska i SAD će pomno dijeliti sve informacije koje imaju o teroristima.

Ranije tijekom dana visoki dužnosnik ministarstva obrane SAD-a potvrdio je za NBC da zasad ne postoje planovi da Amerikanci pošalju kopnenu vojsku u Irak i Siriju kako bi se borili protiv Islamske države. Obama je u Turskoj ponovio isto: "Bila bi greška poslati trupe u Siriju da se bore protiv ISIS-a. No, također bi bila greška ne dozvoliti sirijskim izbjeglicama da uđu u SAD - to bi bila izdaja američkih vrijednosti."

Obama je objasnio svoj stav riječima: "Nije da naša vojska ne bi mogla umarširati u Raqqu i privremeno je očistiti od ISIS-a, ali bismo samo vidjeli ponavljanje prijašnje situacije. Ako nemate lokalno stanovništvo koje je predano otvorenoj vlasti i koje se bori protiv ekstremnih ideologija, one će ponovno isplivati na površinu."

Svoje objašnjenje je potvrdio primjerom: "Recimo da pošaljemo 50 000 vojnika u Siriju. Što će se dogoditi ako teroristi iz Jemena negdje izvedu napad? Hoćemo li i tamo poslati vojsku?"

Što se tiče prihvata izbjeglica iz Sirije, američki je predsjednik rekao: "Sve naše zemlje moraju jamčiti sigurnost našim građanima, pa je i meni prioritet sigurnost američkih građana. I dok primamo izbjeglice, uključujući Sirijce, to znači da će prije toga proći rigorozne sigurnosne provjere. Mnogi od njih su žrtve terorizma i zato bježe - to ne smijemo zaboraviti", završio je Obama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 19:36