NOVA ERA

Nikada Italija nije bila ovako uvjerena da je mafiji - kraj: ‘Sicilijanci su nam pokazali kako se to radi!‘

Oni koji su se usudili usprotiviti Ndrangheti, našli su mrtve štence, dupine ili kozje glave bačene na kućne pragove. Neki od njih su i ubijeni

Mateo Messina Denaro, ‘posljednji kum‘ Cosa Nostre

 Handout/Afp

Potpis mafije zauvijek će krvlju ostati ispisan na ulicama talijanskih gradova. Ali kada je prošle godine više od 200 mafijaških gangstera izvedeno pred lice pravde, na Apeninskom poluotoku pojavila se nova nada.

- Veliko suđenje i rezultirajuće osude bili su važan korak ka oslobađanju Italije iz ralja mafije - rekla je Laura Garavini bivša talijanska senatorica koja je nekoliko godina svoje karijere provela u vladinom odboru za borbu protiv mafije, u razgovoru za Daily Mail.

Dodala je i da je ‘moguće‘ imati Italiju bez mafije i kako je optimistična da bi se to moglo postići u sljedećih 20 ili 30 godina ako se njezina zemlja ‘nastavi boriti protiv organiziranog kriminala, jednako kao što je to činila tijekom posljednjeg desetljeća.

- Mafiju su stvorili ljudi. Baš kao i druge stvari koje je kreirao čovjek, može joj se stati na kraj - dodala je.

Mafijaški boss Matteo Messina Denaro, koji se smatrao ‘posljednjim kumom‘ Cosa Nostre, uhićen je u siječnju prošle godine nakon 30 godina bijega. Osam mjeseci kasnije umro od raka debelog crijeva.

Cosa Nostra bila je moćan igrač na Siciliji sve dok 1987. nije osuđeno 338 mafijaša, a Messina Denaro natjeran u bijeg. Uspjeh suđenja potaknuo je nade da bi se isto moglo postići nakon nedavnog "mega-suđenja mafijašima" Ndranghete.

image

Mladi mafijaški boss Matteo Messina Denaro

Iandagnall Computing/Alamy/Alamy/Profimedia

Unatoč svome optimizmu, u intervjuu njemačkom magazinu Spiegel, Garavini je upozorila kako smo ‘još uvijek jako daleko od pobjede‘.

‘Sama suđenja neće biti dovoljna, iako su vrlo važna za razbijanje struktura unutar mafijaških organizacija. Povijest nas uči da čak i iz zatvora mafijaški šefovi mogu primijeniti svoju moć. Potrebna je kulturna revolucija stanovništva, što je uspjelo na Siciliji. Treba pokazati da se moć mafije nad ljudima može slomiti jednom kada žrtve progovore‘, smatra bivša talijanska senatorica.

Povijesno suđenje u Kalabriji

U Vibo Valentiji, gradu u blizini Tirenskog mora, gdje je više od 200 mafijaša osuđeno prošlog studenog, predsjednica suda Brigida Cavasino više od sat i pol čitala je imena krivaca i njihove kazne.

Suđenje je započelo prije gotovo tri godine u bunker sudnici u Kalabriji, južnoj talijanskoj pokrajini gdje su i korijeni moćne mafijaške organizacije Ndranghete. U te tri godine saslušano je tisuće sati svjedočenja, koja su uključivala i ispovijedi 50-ak bivših mafijaških operativaca.

Kazne su se kretale od 30 godina do nekoliko mjeseci,a tužitelji su zatražili osuđujuće presude protiv 322 člana mafije koji su djelovali u Kalabriji, kao i njihovih suradnika. No samo 200 ih je osuđeno, dok su četiri najviša člana dobila maksimalnu kaznu. Ostali su ili formalno ili pravomoćno oslobođeni.

Jedan od najistaknutijih optuženika na suđenju, 70-godišnji bivši parlamentarac i odvjetnik Giancarlo Pittelli, dobio je 11 godina zatvora, što je 17 godina manje nego su tužitelji tražili.

Najveće je to bilo suđenje talijanskoj mafiji u nekoliko desetljeća, te je označilo dosad najznačajniji udarac jednom od najmoćnijih svjetskih sindikata organiziranog kriminala, koji gotovo da drži monopol nad europskom trgovinom kokainom.

- Iako se radi o prvenstveno lokalnom uspjehu, osude su vrlo vrijedne - kazala je Laura Gavrani.

Svjedoci su tako detaljno opisali nebrojene primjere brutalnosti Ndranghete i razne taktike pritiska nad lokalnim stanovništvom, koje su uključivali zasjede, namještanje javnih natječaja, gomilanje oružja, prosljeđivanje mita...

Oni koji su se usudili usprotiviti mafiji, naišli su mrtve štence, dupine ili kozje glave bačene na kućne pragove. Neki od njih su ubijeni, a tijela im nikada nisu pronađena.

Mafiju nije moguće uništiti

No dio talijanskih stručnjaka i insajdera i dalje ne vjeruje kako je moguće potpuno uništiti tamošnju mafiju.

- Sudskim procesima možete osakatiti i uništiti mafijaške udruge, ali se nećete riješiti mafijaškog stanja uma koje je široko rasprostranjeno. Mafijaške organizacije postoje posvuda i mogu se u svakom trenutku reorganizirati - smatra, pak, profesorica kriminlogije Anna Sergi, danas zaposlena na britanskom Sveučilištu Essex.

Objasnila je i da su važan alat kojim se koriste mafijaške organizacije razne tehnike zastrašivanja.

- Dok god bude slabosti u društvu i kapitalizma kao dominatne ekonomske politike, imat ćemo mafiju. U najboljem slučaju možemo na kratki period pokušati učiniti kriminalne organizacije manje aktivnima, ali bojim se da ne dijelim optimizam kako je moguće uništiti mafiju. Možda tako mislim jer dolazim iz Kalabrije i jasno mi je da prije borbe protiv mafijaških skupina i pokušaja smanjenja njihovog utjecaja moramo smanjiti nejednakosti u društvu i naći lijek za bijes koji vlada među stanovništvom - zaključuje Anna Sergi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:23