POLEMIKA

NIKOLIĆ 'Hrvatski ultranacionalisti blokiraju Srbiju' GRABAR KITAROVIĆ 'Nije istina'

 Screenshot / Twitter

Predsjednici osam država jugoistočne Europe uključujući Hrvatsku okupili su se u nedjelju u Sarajevu na godišnjem summitu procesa Brdo-Brijuni na kojemu kao počasni gost sudjeluje i talijanski predsjednik Sergio Mattarella.

Uz hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović na sarajevski su sastanak na vrhu došli i predsjednici Slovenije Borut Pahor, Srbije Tomislav Nikolić, Crne Gore Filip Vujanović, Kosova Hashim Thaci, Makedonije Gjorgi Ivanov i Albanije Bujar Nishani.

Kako je ranije najavljeno sudionici summita razgovarat će o provedbi zaključaka sa sastanka koji je prošle godine održan u Zagrebu uz sudjelovanje američkog potpredsjednika Joea Bidena i predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska.

Uz jačanje regionalne i bilateralne suradnje među državama jugoistoka Europe, sudionici zagrebačkog sastanka prošle su se godine suglasili i o potrebi zajedničkog suočavanja s izazovima, poput migranske krize i terorističke prijetnje.

Proces Brdo-Brijuni su 2013. godine pokrenule su Slovenija i Hrvatska, kako bi se regionalnom suradnjom i rješavanjem otvorenih pitanja dodatno stabilizirale prilike na jugoistoku Europe.

Predsjednica Grabar Kitarović je, kako prenosi televizija N1, istaknula da je zabrinuta razvojem događaja kad je u pitanju proširenje EU, ali da postoji napredak kad su u pitanju pozivnice za članstvo u NATO-u. "Sagledavajući vrijeme od prošlog sastanka do danas, moram kazati da sam zabrinuta razvojem događaja kad je riječ o proširenju EU. Dobra je vijest da je Crna Gora dobila pozivnicu za članstvo u NATO-u, ali isto tako želimo vidjeti napredak Makedonije i BiH na putu prema NATO-u", istaknula je.

Dodala je da regiji još uvijek nedostaje optimizma. "Još uvijek nam nedostaje optimizma i okupirani smo samoizolacijom. U duhu suradnje i dobrosusjedskih odnosa nastavljamo raditi na potpori i politici proširenja", kazala je predsjednica.

Također je kazala da je imala "otvorenu raspravu s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem".

"Gospodin Tomislav Nikolić i ja smo vodili otvorenu raspravu, Hrvatska ne blokira Srbiju i ne želi to učiniti u pregovorima za EU. U našem interesu je da Srbija što prije uđe u EU. Danas sam pozvala gospodina Nikolića da Hrvatska i Srbija sjednu zajedno za stol i riješe sporna pitanja u okviru poglavlja 23", kazala je Grabar-Kitarović.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izrazio je u subotu, kako navodi N1 televizija, bojazan da bi se mogao smanjiti optimizam građana Srbije za ulazak u Europsku uniju s obzirom da za "16 godina nemaju nikakve pozitivne posljedice, već osjećaju samo teškoće".

Nikolić je u razgovoru s ministrom vanjskih poslova Španjolske Joseom Manuelom Garcia-Margallom rekao da Hrvatska zaustavlja otvaranje poglavlja, pod utjecajem ultranacionalista, koji veličaju ustaški pokret, iako postoji dogovor na najvišoj razini da će se ta pitanja riješiti putem dijaloga, a ne ucjena, priopćila je Nikolićeva Služba za suradnju s medijima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 18:17