ROMSKA OBITELJ DOBILA PLAVOOKU BEBU

'NISMO ZAMIJENILI BEBU, ALI POKLONIT ĆEMO VAM DNK TEST' Splitska bolnica romskoj obitelji obećala testiranje

 Duje Klarić/CROPIX

SPLIT - Nakon što je Romska obitelj Osmanović izazvala medijsku pozornost sumnjama da im je zamijenjena novorođena beba u rodilištu, bolnica je odlučila obitelji pokloniti besplatno testiranje DNK.

'MI SMO ROMI, A DALI SU NAM BJELOPUTU BEBU PLAVIH OČIJU' Čudo u splitskom rodilištu

- Mi ne želimo nikoga optuživati niti bilo kome od liječnika i medicinskog osoblja nametnuti da je kriv, ali imamo određene sumnje i želimo ih razjasniti. Jer, kao što vidite, mi smo Romi i tamnije smo puti, a naša beba, odnosno beba koju su nam dali u rodilištu, potpuno je svijetle puti, blijeda i plavih očiju, izjavio je jučer Avdija Osmanović, navodni otac djeteta, za Slobodnu Dalmaciju.

Šefovi bolnice pomno su pregledali dokumentaciju slučaja, i uvjereni su kako nije došlo ni do kakve pogreške, no zbog medijske pažnje cijelog slučaja, i kao znak dobre volje, odlučili su obitelji Osmanović pokloniti inače vrlo skupo DNK testiranje, kako bi u cijelosti odagnali sumnje.

Ova odluka dolazi samo jedan dan nakon što je dr. sc. Maja Radman, djelatnica bolnice, izjavila kako onaj tko želi DNK analizu istu mora i platiti, osim u slučaju da sud naloži vještačenje, koji bi potom sam pokrio troškove analize.

Plavooko dijete tamnookih roditelja: Čudo ili zanimljivost?

Naslijeđivanje plave boje očiju u praksi je slično naslijeđivanju osobina vezanih uz recesivne gene, iako se zapravo radi o osobini koja je rezultat interakcije nekoliko gena.

Kod recesivnih gena, određena osobina se ispoljava samo ukoliko je dijete naslijedilo isti gen od oba roditelja, a ostaje skrivena ukoliko je naslijedilo barem jedan dominantni gen koji utječe na istu varijabilnu osobinu. Primjeri iz svakodnevnog života su bolesti poput hemofilije ili anemije srpastih stanica, kod kojih dijete može biti nositelj, no bolest se ispoljava jedino ukoliko dijete naslijedi gen za tu bolest od oba roditelja.

Teoretski je moguće da su oba roditelja obitelji Osmanović bili nositelji recesivnog gena za plave oči. Ukoliko se radi o takvom slučaju, onda bi svako njihovo dijete imalo 25% šanse biti plavooko. Druge mogućnosti, osim slučajne zamjene bebe u rodilištu, puno su manje vjerojatne. Moguće je da se kod djeteta spontano pojavila mutacija koja vodi do plavih očiju, no istraživanja su pokazala da svi plavooki ljudi imaju zajedničkog pretka, te da se takva mutacija pojavila samo jednom u zabilježenoj povijesti. Druga mogućnost je da dijete pati od neke vrsta poremećaja koji utječe na razinu melanina u očima, poput albinizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:21