SLIJEDI ŽALBA

Nizozemskoj vladi sud zbog Gaze naredio zaustavljanje izvoza dijelova borbenog zrakoplova F-35 u Izrael

Postoji rizik da se izvezeni dijelovi zrakoplova F-35 koriste za ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava, rekao je sud

Borbeni zrakoplov F-35 (ilustrativna fotografija)

 Rob Engelaar/AFP

Nizozemski sud u ponedjeljak je naredio vladi da zaustavi izvoz dijelova borbenog zrakoplova F-35 u Izrael zbog zabrinutosti da se njihovim korištenjem u ratu u Gazi krši međunarodno pravo.

Žalbeni sud dao je državi rok od sedam dana da postupi po toj odluci koja je na tragu zabrinutosti Europe i svijeta zbog stradanja civila. Izrael negira zloupotrebu opreme tvrdeći da se bori protiv militanata Hamasa koji žele uništiti Izrael.

"Neosporno je da postoji rizik da se izvezeni dijelovi zrakoplova F-35 koriste za ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava", rekao je sud, odlučujući u korist tužbe protiv nizozemske države koju su podigle skupine za ljudska prava, uključujući nizozemski ogranak Oxfama, međunarodne organizacije za borbu protiv siromaštva.

Vlada je najavila da će se žaliti vrhovnom sudu, navodeći da je na državi, a ne na sudu da vodi vanjsku politiku.

U Nizozemskoj se nalazi jedno od nekoliko regionalnih skladišta dijelova F-35 u vlasništvu SAD-a, koji se distribuiraju zemljama koje ih zatraže. Najmanje jedna pošiljka poslana je u Izrael od 7. listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:42