NESUGLASICE

Njemačka reagirala na Macronovo prozivanje: ‘Rasprava oko toga tko je kukavica ne donosi nam ništa‘

Boris Pistorius također smatra kako se treba usredotočiti na ono što je trenutno relevantno, a to je pomoć Ukrajini u streljivu

Boris Pistorius 

 Tobias Schwarz/AFP

Nesuglasice između Njemačke i Francuske oko pristupa sukobu u Ukrajini nastavljaju se, a njemački ministar obrane Boris Pistorius reagirao je na komentar francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je rekao kako Europi nisu potrebne kukavice, prenose njemački mediji u srijedu.

"Po mom mišljenju, rasprava oko postrojbi NATO zemalja u Ukrajini ili oko toga tko je kukavica ne donosi nam ništa", rekao je Pistorius prilikom posjeta Švedskoj.

On je dodao kako se treba usredotočiti na ono što je trenutno relevantno, a to je pomoć Ukrajini u streljivu.

Kako se tumači u njemačkoj javnosti, Pistorius je time reagirao na izjavu francuskog predsjednika Macrona, koji je tijekom razgovora s predstavnicima francuske zajednice u Pragu u utorak rekao kako europski partneri moraju odlučnije reagirati kad je u pitanju podrška Ukrajini.

"Približavamo se trenutku u Europi u kojem zasigurno nije od pomoći biti kukavica", rekao je Macron.

On je, međutim, na kraju svog posjeta Češkoj reagirao na izjavu njemačkog ministra obrane tvrdeći da Njemačka nije bila cilj njegovih komentara, ali je rekao kako smatra potrebnim "protresti" francuske saveznike.

Između Njemačke i Francuske već neko vrijeme vladaju nesuglasice oko oblika pomoći Ukrajini. Njemačka je odbacila ideju francuskog predsjednika o slanju vojnika u Ukrajinu, a Francuska žestoko kritizira odbijanje njemačkog kancelara Olafa Scholza da Ukrajini pošalje krstareće rakete Taurus.

Scholz je svoje odbijanje obrazložio potrebom da u slučaju slanja rakete uz njih bude potrebna i prisutnost njemačkih vojnika u Ukrajini, što on oštro odbacuje.

Prema ispitivanju javnog mnijenja, većina građana Njemačke podržava ovo stajalište kancelara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:39