DAS KANN NICHT SEIN

Njemačka vlada i dalje nemilice troši na šminku i frizuru Angele Merkel iako nije na dužnosti: Iznos je pozamašan!

Aktualni njemački kancelar Olaf Scholz također ne štedi za svoje javne izlaske...

Angela Merkel

 Matthias Balk/Afp/Profimedia/Matthias Balk/afp/profimedia

Njemačka vlada potrošila je gotovo 55.000 eura na frizuru i šminku bivše njemačke kancelarke Angele Merkel otkako je otišla s te dužnosti 2021. godine. U prosjeku 90 eura dnevno.

Unatoč odlasku s čelnog mjesta prije gotovo dvije godine, Merkel još uvijek saveznoj vladi naplaćuje nekoliko troškova, prema dokumentima do kojih je došao Tagesspiegel, prenosi Politico

Merkel nije zadržala svog dugogodišnjeg bivšeg vizažista, već se sada oslanja na novog samozaposlenog frizera i vizažista, koji također radi kao modni dizajner, sa sjedištem u Berlinu. Tako Merkel plaćaju frizuru i šminku za njezine javne i privatne angažmane. Do sada je njezin račun iznosio 17.200 eura u 2023., te 37.780 eura u 2022. godini.

image

Angela Merkel

Wolfgang Kumm/Dpa/Profimedia/Wolfgang Kumm/dpa/profimedia

"Preuzimanje troškova povezano je s obavljanjem kontinuiranih službenih dužnosti - bez obzira na to jesu li javne ili nisu", rekla je njemačka kancelarka za Tagesspiegel.

Rastući troškovi usluga friziranja i šminkanja dužnosnika izazvali su neke kritike u prošlosti, a predsjednik Udruge poreznih obveznika Reiner Holznagel rekao je da bi troškove trebalo "smanjiti na minimum i, u slučaju da budu sumnjivi, trebalo bi ih podmiriti kao privatni trošak".

image

Angela Merkel

Odd Andersen/Afp/Profimedia/Odd Andersen/afp/profimedia

Aktualni njemački kancelar Olaf Scholz također ne štedi za svoje javne izlaske, prenosi Tagesspiegel. Do sada je ove godine potrošeno 21.808 eura na troškove frizure i šminke, dok je taj broj u 2022. dosegao 39.910 eura.

Brojke iz istrage provedene ranije ove godine pokazale su da su 2022. izdaci za fotografe, frizere i vizažiste porasli na oko 1,5 milijuna eura u prvoj punoj godini Scholzove vlade. To je bilo gotovo 80 posto više nego 2021., za vrijeme Merkel.

Prošlog je tjedna čelnik Bavarske Markus Söder dospio na naslovnice kada je objavljeno da je njegov ured potrošio gotovo 180.000 eura na slobodne fotografe samo u 2022. godini. To je bio dodatak na 36.000 eura godišnje za stalno zaposlenog fotografa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:45