UVJETOVANJE POMOĆI

Njemačka zatražila od Grčke da nadzor nad svojim proračunom prepusti Europi

Zahtjev je postavljen u sklopu pregovora o drugom paketu financijske pomoći prezaduženoj Grčkoj u iznosu od 130 milijardi eura
German Chancellor Angela Merkel listens to a speech during a session of Germany's Bundestag lower house of parliament, in Berlin November 23, 2011. Merkel stepped up the pressure on Greece today to commit to reforms, while maintaining her tough stance against the European Commission's plan to introduce eurobonds. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL
 AFP

BERLIN/ATENA - Njemačka je od Grčke zatražila da prepusti nadzor nad svojom proračunskom politikom drugim europskim instituacijama. Zahtjev je postavljen u sklopu pregovora o drugom paketu financijske pomoći prezaduženoj Grčkoj u iznosu od 130 milijardi eura, navodi Financial Times .

Zemlja s najsnažnijim europskim gospodarstvom smatra kako bi bilo najpametnije da grčku proračunsku politiku nagleda još neimenovani europski povjerenik .

- Jačanje proračunskog sustava mora biti stavljeno po strogo upravljanje i kontrolu - Financial Times citira dio njemačkog zahtjeva koji je u petak poslan i drugim dužnosnicima eurozone.

U međuvremenu, njemački je ministar financija Wolfgang Schäuble pozvao Grčku da što prije počne s gospodarskim reformama.

- Čuli smo dovoljno najava, vlada u Ateni mora sada nešto poduzeti - izjavio je Schäuble.

Grčka je do sada već uvela brojne mjere štednje, no i dalje zaostaje u provođenju strukturalnih reformi i privatizacija koje se smatraju potrebnima da bi se oporavila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 23:09