PRAVO LICE AfD-a

NJEMAČKU UZDRMAO ŠOKANTAN ISTUP ČELNIKA SVE UTJECAJNIJE STRANKE DESNICE 'Dosad se nisam usuđivao ni pomisliti da će ovo kod nas biti moguće čuti'

Stranka Ljevica smatra da se AfD ohrabrio nakon što je Ustavni sud u utorak odbio zabraniti neonacističku stranku NPD
 Fabrizio Bensch/File Photo / REUTERS

Vrijeme je da Njemačka prestane s kulturom prisjećanja nacističkih zločina. Odnos prema prošlosti treba promijeniti za 180 stupnjeva, pozvao je jedan od lidera krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD) Björn Höcke.

Mi Nijemci smo jedini narod na svijetu koji je postavio spomenik sramoti u samom srcu glavnoga grada, rekao je šef AfD-a u Tiringiji Björn Höcke u govoru pred skupinom mladeži u Dresdenu. Time je aludirao na Memorijal ubijenim Židovima Europe pokraj Brandenburških vrata u Berlinu, sačinjen od 2700 mramornih blokova nejednake veličine. "Umjesto da podižemo nove generacije na primjerima velikih filantropa, svjetski poznatih filozofa, muzičara, ingenioznih pronalazača i istraživača, kakvih imamo možda više nego ijedan drugi narod, mi njemačku povijest svodimo na nešto trulo i ridikulozno", osudio je AfD-ovac. Njegove izjave iz Dresdena jučer su osudile sve veće političke stranke, a Diether Dehm iz Ljevice (Die Linke) podigao je protiv njega kaznenu prijavu zbog huškanja.

Pravo lice

Kad je savezničko bombardiranje Dresdena usporedio s bacanjem bombe na Hirošimu i Nagasaki, Höcke je dobio snažan pljesak, prenosi thelocal.de. Savezničko bombardiranje i denacifikacija izmakli su Nijemcima njihove korijene, osudio je Björn Höcke. Napao je i poznati govor njemačkog predsjednika Richarda von Weizsäckera koji je na 40. obljetnicu pobjede nad nacizmom, 1985., pozvao Nijemce da budu svjesni svoje povijesne odgovornosti za zločine nacista. AfD prema anketama osvaja 10 do 15 posto glasova i očekuje se da će na idućim izborima ući u Bundestag. Vlada je jučer odredila da će se izbori održati 24. rujna, što još formalno mora odobriti predsjednik.

"AfD je tim antisemitskim i krajnje nečovječnim riječima pokazao svoje pravo lice", komentirao je Josef Schuster, predsjednik Središnjeg židovskog vijeća Njemačke, prenosi Spiegel. "Da će 70 godina nakon holokausta ovakva izjava jednog političara u Njemačkoj biti moguća, nisam se usuđivao vjerovati", rekao je Schuster.

Na izdisaju

Političar Ljevice, Diether Dehm, vjeruje da se Höcke osjetio ohrabrenim odlukom Ustavnog suda u Karlsruheu koji je u utorak nakon dugotrajnog procesa zaključio da ipak neće zabraniti neonacističku stranku NPD.

Prema njemačkom Ustavu, može se zabraniti stranka koja dovodi u pitanje opstanak njemačke države ili slobodarskog demokratskog poretka, a NPD je stranka na izdisaju. Prošle su godine izgubili posljednje zastupnike u jednoj saveznoj državi (Mecklenburg-Zapadna Pomeranija) gdje je onda AfD osvojio 20 posto glasova.

Predsjednik SPD-a i vicekancelar Sigmar Gabriel šokiran je Höckeovom izjavom. Na svom Facebook profilu Gabriel je ipak podsjetio da je AfD u svom programu najavio da će se svjesno služiti provokacijama. Ne smijemo zbog toga skakati na svaku njihovu provokaciju, rekao je Gabriel. No, ovdje nije riječ samo o provokaciji, nego i o pitanju kako se baviti vlastitom poviješću. Höcke smatra da bavljenje nacističkom prošlošću Nijemce čini malima. "Točno je suprotno", ističe potpredsjednik njemačke vlade Sigmar Gabriel: upravo zbog suočavanja s prošlošću Nijemce cijene u cijelom svijetu. Političarka Zelenih Simone Peter pozvala je AfD da se jasno distancira i ispriča zbog govora svog člana.

Crvena linija

AfD se našao i pod udarom kardinala Reinharda Marxa, što je izuzetno rijetko na njemačkoj političkoj sceni. On se jasno ogradio: političke stranke djeluju u širokom političkom rasponu, ali tu postoji i jedna crvena linija. Tko je toliko sirov da koristi parole koje šire mržnju, tu Krista ne može biti, izjavio je kardinal Marx, predsjednik Njemačke biskupske konferencije, u razgovoru za Nürnberger Nachrichten.

Izjavu su prenijele mnoge njemačke novine, s naslovom: Kardinal Marx povukao je crvenu liniju prema AfD-u (zgodna igra riječi vezana uz prezime). Isti je slučaj s mržnjom prema izbjeglicama, vrijeđanjem drugih vjera i uzvisivanjem vlastite nacije, s rasizmom, antisemitizmom i ravnodušnošću prema siromaštvu u svijetu, poručio je münchenski nadbiskup, prvi čovjek Katoličke crkve u Njemačkoj. Kardinal Marx je iskoristio intervju da pozove političare na umjerenost u izbornoj kampanji za njemačke savezne izbore koji se očekuju u rujnu ove godine. Pozvao ih je da ne preuzimaju huškački stil, usput aludirajući i na američkog predsjednika Donalda Trumpa koji "kratkim objavama preko Twittera vodi veliku politiku", prenosi Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Merkel: Europa će ostati jedinstvena

Ne brine me da nećemo biti jedinstveni, najvažnija je stvar da Europa neće biti podijeljena, i to ćemo osigurati bliskom suradnjom, tako je jučer njemačka kancelarka Angela Merkel reagirala na govor britanske premijerke Therese May o izlasku njezine zemlje iz EU.

U govoru je May izjavila kako bi EU mogla biti razbijena na komadiće. Merkel je rekla kako joj je drago što je premijerka May iznijela "jasnu sliku kako Velika Britanija planira djelovati, ali pregovori će početi tek kada bude podnesen zahtjev u skladu s Člankom 50. Lisabonskog sporazuma". May je obećala da će to biti do kraja ožujka. (Ž.T.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:54